ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Την πλήρη απαλλαγή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας

Ειδικό Δικαστήριο: Την πλήρη απαλλαγή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας
Την απαλλαγή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την πλήρη απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη από όλες τις κατηγορίες πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος τονίζοντας ότι οι καταγγελίες των τριών εισαγγελικών λειτουργών (Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη) σε βάρος του δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.

Η εισαγγελέας πρότεινε ακόμη την απαλλαγή του πρώην υπουργού από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας καθώς και της κ. Τουλουπάκη, από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, σχετικά με την παράλειψη της να αποστείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας (Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού) επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.

Παράλληλα, η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου με την πρότασή της αποδόμησε σχεδόν όλες τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ έστρεψε τα βέλη της στην εισαγγελέα Ελένη Ράϊκου, που είχε διατελέσει επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε από τη θέση της, καταγγέλλοντας πιέσεις από τον πρώην υπουργό για κατασκευή στοιχείων σε βάρος πολιτικών για την υπόθεση της Novartis.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι κλονίστηκε η αξιοπιστία της κ. Ράϊκου ως μάρτυρος και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες καταθέσεις της «ακύρωσε το όλο εισαγγελικό της έργο». «Η Ράϊκου, τόνισε η εισαγγελέας, δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Novartis από τον κ. Παππαγγελόπουλο ούτε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Όπως, υπογράμμισε η κ. Σμυρλή, «στη δήλωση παραίτησης της δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους». Σύμφωνα πάντα με την κ. Σμυρλή, οι καταγγελίες Ράϊκου για παρεμβάσεις στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, από τον κ. Παπαγγελόπουλο, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες.

Μάλιστα η κ. Σμυρλή επισήμανε στην αγόρευσή της ότι η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου, ανασκεύασε στο Ειδικό Δικαστήριο τα όσα είχε σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου καταγγείλει, μιλώντας για «εκτίμηση της», επιχειρώντας, έτσι, να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες.

Η κ. Σμυρλή αντέκρουσε και την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καταρρίπτεται η μαρτυρία του και σε πολλά σημεία η κατάθεσή κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι αληθή.

Ειδικότερα, σχετικά τη κατάθεση του πρώην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, η κ. Σμυρλή έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία, καθώς όπως υποστήριξε, ο μάρτυρας υπέπεσε σε αντιφάσεις, ενώ του απέδωσε «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Σκαι Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο -κατά την κατηγορία- του ζήτησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.

Κατά την κυρία Σμυρλή κάτι τέτοιο (δηλαδή, να κατασκευαστούν στοιχεία κατά του κ. Παπαχρήστου) ήταν αδύνατον, γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών κρατικών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.

«Ο κ. Αθανασίου, τόνισε η κ. Σμυρλή, επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την Οικονομική Εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία». «Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κυρία Σμυρλή, η οποία επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα κ. Αθανασίου και κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

Καταλήγοντας, ως προς το σκέλος αυτό, η κυρία Σμυρλή, στην πρόταση της τόνισε, ότι οι καταγγελίες του κ. Αθανασίου κατά Παπαγγελόπουλου δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία, διότι δεν επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ελέγχεται ως μη αξιόπιστος.

Τέλος, η εισαγγελέας της έδρας αντέκρουσε και την κατάθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και ειδικά ως προς τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και για επαφές που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλου (τηλεφωνικές και στο υπουργείο Δικαιοσύνης). Σύμφωνα, με την εισαγγελέα της έδρας κατερρίφθη η ύπαρξη παρέμβασης από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως έχει καταγγείλει η κ. Τσατάνη και δεν προέκυψε καμία ευθύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Η δίκη συνεχίζεται μεθαύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των δυο κατηγορουμένων.

Συνήγοροι Παπαγγελόπουλου

Οι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου δήλωσαν: «Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι. Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ