ΕΛΛΑΔΑ

Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή; Ψηφίστε στο νέο poll του Act for Earth

Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή; Ψηφίστε στο νέο poll του Act for Earth

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από κοινού είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, καθώς αφορούν το κοινό σπίτι όλων μας, τον ίδιο τον πλανήτη.

 

Εν τούτοις και καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για την αναστροφή της, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως, αναφορικά με τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

Η επικρατέστερη επιστημονική άποψη υποστηρίζει ότι στην ιστορία του πλανήτη έχουν καταγραφεί διάφορες αλλαγές στο κλίμα: Χαρακτηριστικότερη εξ’ αυτών είναι η Εποχή των Παγετώνων.

Η σημαντική διαφορά με όσα συμβαίνουν σήμερα σχετίζεται με το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα, ειδικά από τη Βιομηχανική Εποχή και μετά, επηρεάζει τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη και πόσο καταλυτική είναι αυτή η επιρροή ως προς το αποτέλεσμα. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μάλιστα ανέδειξε ως αιτία της πιο πρόσφατης σημαντικής αλλαγής στο κλίμα του πλανήτη την ανθρώπινη δραστηριότητα, πολύ πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση: Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων, όπως ονομάστηκε η περίοδος που εκτείνεται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, προκλήθηκε εξαιτίας του εποικισμού της αμερικανικής ηπείρου τον 15ο αιώνα, Η μαζική εξόντωση του αυτόχθονος πληθυσμού, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου, προκάλεσε την εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων γαιών, όπου η βλάστηση «φούντωσε», με αποτέλεσμα να απορροφούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες CO2 από την ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία να πέφτει – το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή!

Στόχος ο περιορισμός του food waste

Να περιορίσουν το food waste επιθυμούν οι αναγνώστες του Act for Earth, με απώτερο στόχο την προστασία του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Απαντώντας στο προηγούμενο δημοσκοπικό ερώτημα του CNN Greece, περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι θα ήθελαν να περιορίσουν το food waste.

Αναλυτικά, στο ερώτημα «Ποιες αλλαγές είστε διατεθειμένοι να κάνετε στη διατροφή σας για την προστασία του περιβάλλοντος;», οι αναγνώστες του Act for Earth απάντησαν:

- Να περιορίσω το food waste 55%

- Να ακολουθήσω τη vegan διατροφή 20%

- Να μην τρώω συχνά κόκκινο κρέας 15%

- Καμία αλλαγή 10%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ