ΕΛΛΑΔΑ

Κάσος: Το νησί που δεν διαθέτει ούτε έναν δημοτικό υπάλληλο

Κάσος: Το νησί που δεν διαθέτει ούτε έναν δημοτικό υπάλληλο
EUROKINISSI

Κραυγή βοηθείας απευθύνει η δήμαρχος της Κάσου Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, μιλώντας στο CNN Greece, καθώς προϊσταται μιας Αρχής, η οποία δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο. 

Όπως εξηγεί η ίδια, ο δήμος της Κάσου είχε εγκεκριμένες 22 οργανικές θέσεις, ωστόσο όταν παρέλαβε, υπήρχε μόνο 1 μόνιμη υπάλληλος, η οποία έμεινε έγκυος και πήρε άδεια κυήσεως.

“Έχουμε μείνει απολύτως απογυμνωμένοι. Δυστυχώς έχουμε μέχρι στιγμής πάρα πολλά προβλήματα και χρειαζόμαστε βοήθεια”, λέει χαρακτηριστικά η κ. Σορώτου και προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή είμαστε με ένα γιατρό, με ένα σαράβαλο ασθενοφόρο, χωρίς νοσηλεύτρια, χωρίς τραυματιοφορείς, χωρίς πρακτικογράφο”.

“Ζητάμε βοήθεια από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους επιτρόπους, δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα αυτό, είναι ένα πρόβλημα που το έχουν όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα”, αναφέρει και επισημαίνει πως“δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν εμάς των μικρών και απογυμνωμένων από υπηρεσίες νησιών, όπως αντιμετωπίζουν και τους μεγάλους δήμους της Αττικής και γενικότερα της Ελλάδας”.

"Χρειαζόμαστε έστω λίγους υπαλλήλους να μας βοηθήσουν, χρειαζόμαστε πάνω απ’όλα μια μεταρρύθμιση στην ισχύουσα νομοθεσία πολύ περισσότερο για τις ακριτικές περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων”, λέει η κ. Σορώτου και τονίζει ότι μέχρι στιγμής “λειτουργούμε με το φιλότιμο των λίγων αιρετών, όχι δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών. Πρέπει όλα να τα κάνουμε μόνοι μας”, χωρίς να κατέχουμε το αντικείμενο.

Όπως λέει, με τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις απαγορεύεται να κάνεις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Ακόμα και το δίκτυο ύδρευσης διατηρείται από οκτάμηνους συμβασιούχους, των οποίων για να ανανεωθεί η σύμβαση πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα ανεργίας. Μάλιστα στις πρόσφατες γεωτρήσεις που έκανε το νησί για να βρει νερό, είχαν βοήθεια από συνεργάτη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Την Κάσο επισκέφτηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

“Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να βγει το αποτέλεσμα από το υπουργείο”, σημειώνει η δήμαρχος της Κάσου, η οποία ελπίζει να τους παρασχεθεί σύντομα βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ