ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Χαλαρή» στην πρώτη ανακοπή της Τζωρζίνας, κατέθεσε παιδίατρος

Δίκη Πισπιρίγκου: «Χαλαρή» στην πρώτη ανακοπή της Τζωρζίνας, κατέθεσε παιδίατρος
Η αντίδραση των γονιών σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι πανικός, κατέθεσε η μάρτυρας EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Χαλαρή και όχι πανικόβλητη» ήταν η αντίδραση της Ρούλας Πισπίριγκου όταν η πρωτότοκη κόρη της Τζωρτζίνα υπέστη την πρώτη ανακοπή, σύμφωνα με όσα κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η μάρτυρας Μένια Γράψα, παιδίατρος στο Καραμανδάνειο Nοσοκομείο.

Η μάρτυρας, η οποίας εξέτασε την Τζωρτζίνα στις 8 Απριλίου 2021 όταν έφτασε με τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο κατέθεσε:

«Είδα το παιδί στα εξωτερικά ιατρεία και αποφάσισα να γίνει εισαγωγή. Όταν έβλεπα το παιδί δεν ήξερα το ιστορικό της οικογένειας».

Πρόεδρος: Τι ώρα είδατε το παιδί;

Μάρτυρας: 9:30 με 9: 50 π.μ.. Με είχε ενημερώσει η μητέρα ότι έκανε σπασμούς. Πολλοί γονείς έρχονται έχοντας διάγνωση από μόνοι τους. Μου ανέφερε τίναγμα κεφαλής και ματιών και μετά άρχισε να κάνει σπασμούς. Τις προσδιόρισε ως κινήσεις άκρων. Μου είπε πως τα ματάκια του ήταν ανοιχτά και ότι της είπε “μαμά τρέμω δε μπορώ να σταματήσω”. Μου είπε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών τη μαμάς. Πυρετό δεν είχε και σκέφτηκα κάποια δηλητηρίαση από φάρμακο. Δεν με έπεισε ότι είναι σπασμοί. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποια δηλητηρίαση από χάπια. Η μητέρα μου είπε ότι υπήρχαν στο σπίτι αντιεπιληπτικά που της έδωσαν οι γιατροί για ισχαιμικό επεισόδιο. Μου φάνηκε περίεργο γιατί οι γιατροί δεν δίνουν αντιεπιληπτικά για ισχαιμικό. Μου είπε ότι το επεισόδιο έγινε στις 5:30 περίπου. Οι σπασμοί είναι κάτι που τρομοκρατεί τα παιδιά και τους γιατρούς» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Ποια είναι η συνήθης αντίδραση;

Μάρτυρας : Να βουτήξουν το παιδί και να έρθουν άμεσα στο νοσοκομείο ακόμα και με σπασμούς.

Πρόεδρος : Οι σπασμοί τι διάρκεια μπορεί να έχουν;

Μάρτυρας : Και λεπτών. Είναι πολλές κατηγορίες σπασμών. Οι πυρετικοί σπασμοί περνάνε πιο γρήγορα.

Πρόεδρος : Ένας έντονος εφιάλτης μπορεί να δημιουργήσει αντίδραση σωματική ;

Μάρτυρας : Πήγε και εκεί, το μυαλό μου. Δεν με έπεισε ότι είναι κάτι άλλο. Το παιδί απάντησε στη μαμά, παρακολουθούσε με βλέμμα. Σκέφτηκα ότι είναι κάτι παροδικό. Η μαμά επέμενε. (…)

Εισαγγελέας : Τι μάθατε στη συνέχεια για το παιδάκι;

Μάρτυρας : Έμαθα ότι αυτό είναι το τρίτο παιδάκι. Μου είπαν οι συνάδελφοι ότι λόγω αυτού του περιστατικού θα κάνουν ποιο επισταμένο έλεγχο.

Εισαγγελέας : Τι σας είπαν συνάδελφοι για την ανακοπή;

Μάρτυρας : Ότι ξαφνικά ειδοποιήθηκαν από νοσηλεύτρια. Η μητέρα ξέρω ότι πήγε χαλαρά και χτύπησε την πόρτα των γιατρών. Αυτό άκουσα.

Εισαγγελέας : Συνήθως η αντίδραση των γονιών ποια είναι;

Μάρτυρας : Πανικός.

Η κατάθεση της μάρτυρoς αμφισβητήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, τονίζοντας πως η εντολέας του είπε στην κ. Γράψα ότι της είχαν δώσει αντικαταθλιπτικά χάπια.

Κούγιας: Για ποιο λόγο το κάνατε; Η κατηγορουμένη δεν έχει πάρει ποτέ αντιεπιληπτικά. Καταλαβαίνετε ότι δημιουργήσατε μια εντύπωση ότι η κατηγορουμένη σας είπε ψέματα;

Μάρτυρας: Και τα αντιεπιληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα επεισόδιο. Και χειρότερο τα αντικαταθλιπτικά

Κούγιας: Δίνει ψευδή κατάθεση και επιφυλασσόμεθα να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της κατηγορουμένης. Είναι ψευδομάρτυρας και προκατειλημμένη.(…)

Κούγιας: Είδατε ένα παιδί δασκαλεμένο να μην απαντάει;

Μάρτυρας: Όχι, κανείς από τους γιατρούς δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι τέτοιο…

Κούγιας: Όμως αυτό το σκέφτηκαν εισαγγελείς ανακριτές…

Μάρτυρας: Κάποιο λόγο θα είχαν.

Κούγιας: Σε αυτό το κομμάτι της κατηγορίας ότι επέλεξε το νοσοκομείο σας να φέρει να σκοτώσει το παιδί και ότι το έπεισε να μην απαντάει τι λέτε; Εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;

Μάρτυρας: Όχι δεν μπαίνω σε αυτό.

Κούγιας: Πως βλέπετε δηλαδή αυτό το σενάριο που σκέφτηκε η Δικαιοσύνη;

Μάρτυρας: Να κρίνω τη Δικαιοσύνη;(…)

Κούγιας: Γιατί λέτε ότι έφερε το παιδί μετά τη παρέλευση αρκετών ετών

Μάρτυρας: Η απάντηση μου είναι η ίδια. Η μητέρα μου είπε ότι εκδήλωσε το επεισόδιο στις 5:30

Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη στη συμπληρωματική της απολογία λέει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε στις 6:30. Ο κύριος συνήγορος σας ρωτάει αν αυτή η απόσταση ανάμεσα στις 6: 30 και στο χρόνο που έφερε το παιδί στο νοσοκομείο είναι λογική;

Μάρτυρας: Εγώ είχα άλλα στοιχεία με βάση αυτά που μου είπε η μητέρα και με αυτά κατέθεσα. Πάντως δεν ήρθε άμεσα στο νοσοκομείο πανικόβλητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ