Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;
Ανανεώθηκε:

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ανυπομονούμε για την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να φάμε την παραδοσιακή, λαχταριστή λαγάνα. Ποια είναι όμως η ιστορία της και γιατί την τρώμε κάθε μέρα σαν σήμερα;
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.
Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.




ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθαρά Δευτέρα: Το τέλος της Αποκριάς και η αρχή της Σαρακοστής - Τι γιορτάζουμε σήμερα

Καθαρά Δευτέρα: Σαρακοστιανά, χορός και μουσική για τα Κούλουμα σε όλη την Αττική

Στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται οικογένειες από τη Σαντορίνη
15:24
Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό Πανεπιστήμιο
15:21
Η παχυσαρκία στην ηλικία 35-65 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά περίπου 30%
15:14
Ο Κώστας Παπαζάχος εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
15:02.jpg?t=r8wNHdundoV6IvitSZ9geA)