ΕΛΛΑΔΑ

To ιστορικό γεφύρι της Πλάκας αποκαθίσταται

To ιστορικό γεφύρι της Πλάκας αποκαθίσταται
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Το εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας αποκαθίσταται. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την αποκατάστασή του και την έγκριση άμεσης υλοποίησης εργασιών κατά τους επόμενους μήνες.

Θα γίνει ανέλκυση των υλικών που έχουν καταρρεύσει στον ποταμό Άραχθο, θα ακολουθήσουν στερεώσεις των τμημάτων της γέφυρας που έχουν παραμείνει όρθια και θα τοποθετηθούν πάσσαλοι για την ενίσχυση της θεμελίωσής του.

Το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, έργο του 1866 και κηρυγμένο μνημείο και έργο τέχνης, κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Μελετητές το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που προσέφερε αφιλοκερδώς τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο, διαπίστωσαν ότι οι πλημμύρες δεν ήταν οι μόνες που προκάλεσαν τις βλάβες στο μνημείο.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος του ΚΣΝΜ, Ελισσάβετ Βιντζηλαίου, κύριο αίτιο της κατάρρευσης ήταν η διάβρωση που εντοπίστηκε ότι υπήρχε στο ανατολικό βάθρο της γέφυρας, με αποτέλεσμα τα φορτία να μην καταλήγουν ομοιόμορφα σε όλα τα θεμέλια.

Σημειώνεται ότι το 2008 είχαν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης στο μνημείο, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ το 2013 είχε γίνει σύσκεψη αρμόδιων φορέων για την περαιτέρω αναστήλωση του μνημείου, που ωστόσο δεν προχώρησε. Ρωγμές στο μνημείο είχαν εντοπιστεί και το 2014.

Τις εργασίες θα εκτελέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, τη δε επίβλεψη των εργασιών θα έχουν το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου, η αποκατάσταση του μνημείου θα πρέπει να βασιστεί σε θεμελιώδεις αρχές, όπως ότι οι μελέτες θα αποδίδουν την αρχική χάραξη και ότι τα σημεία που θα συμπληρωθούν θα διακρίνονται από τα αυθεντικά.

Το έργο της συμπλήρωσης των κατεστραμμένων τμημάτων είναι επείγον, τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα κατάρρευσης των σωζόμενων τμημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ