ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Ίσως να έκανα λάθος χειρισμό» είπε ο σταθμάρχης

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Ίσως να έκανα λάθος χειρισμό» είπε ο σταθμάρχης
«Λόγω της προηγούμενης βλάβης που υπήρξε στον Παλαιοφάρσαλο είχα φόρτο εργασίας» εξήγησε ο σταθμάρχης στην κατάθεσή του EUROKINISSI / ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η κατάθεση του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος συνελήφθη από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ίδιος ενώ το πρωί είχε αναφέρει ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο, το μεσημέρι άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε δικηγόρο. Έτσι, στη συνέχεια της κατάθεσής του, ανασκεύασε και αναγνώρισε ότι «ίσως έχω κάνει κάποιο λάθος χειρισμό». 

Μάλιστα, όπως εξήγησε στους αξιωματικούς της Τροχαίας Λάρισας: «Λόγω της προηγούμενης βλάβης που υπήρξε στον Παλαιοφάρσαλο είχα φόρτο εργασίας». Ουσιαστικά, εκεί ολοκληρώθηκε η παραδοχή του σταθμάρχη για το λάθος του, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «κλειδί» για να γυρίσουν οι ράγες, δεν είχε μετακινηθεί καν από τη θέση του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για περίπου 12 λεπτά τα δύο τρένα ήταν σε πορεία σύγκρουσης και ο μηχανοδηγός δεν είχε καμία ενημέρωση από τον σταθμάρχη.

Επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΣΕ, ακόμα δεν έχει εκδοθεί με ανεπίσημες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «ανθρώπινο λάθος».

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρία, υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος, ακόμα και στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει το χειροκίνητο, βγάζει ειδοποίηση ότι δεν έχει γίνει η αλλαγή. Ο κάθε σταθμάρχης που είναι στο πόστο μπορεί να δει στον ηλεκτρονικό πίνακα αν έχει γίνει λάθος.

Μάλιστα, τις κινήσεις του τις κατέγραφε χειρόγραφα σε ένα τετράδιο και κανείς δεν γνώριζε αν «ξέχασε» να αλλάξει το κλειδί.

Ο αναπληρωτής σταθμάρχης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι οι κινήσεις αυτές είναι αυτοματοποιημένες, ενώ αποκάλυψε ότι ο 59χρονος σταθμάρχης ομολόγησε ότι το ξέχασε και έστελνε τηλεγραφήματα την ώρα που κινδύνευαν ζωές.

Οι κατηγορίες και οι ποινές που αντιμετωπίζει

Ο σταθμάρχης της Λάρισας που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη θα οδηγηθεί την Πέμπτη (2/3) ενώπιον του εισαγγελέα, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθεί σε ανακριτή.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), το οποίο επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Επίσης, στα ερευνώμενα αδικήματα είναι οι ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και οι σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Με εντολή του εισαγγελέα εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλοπούλου, που έπειτα από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου εποπτεύει τις έρευνες, Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης.

Πάντως, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, οι έρευνες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα και προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να βρεθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες της πρωτοφανούς τραγωδίας, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνα «ανοίγει» και σε πρόσωπα πέρα από το σταθμάρχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ