ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Άνθρωποι έτρεχαν να ξεφύγουν» - Μαρτυρία του προέδρου ΕΚΑΒ Λάρισας

Τέμπη: «Άνθρωποι έτρεχαν να ξεφύγουν» - Μαρτυρία του προέδρου ΕΚΑΒ Λάρισας
Συγκλονιζουν οι μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στα Τέμπη ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στα Τέμπη, και το πρωί του Σαββάτου 4/4 ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Λάρισας Γ. Γούλας, μίλησε για τη διάσωση των ανθρώπων μετά το πολύνεκρο δυστύχημα αλλά και για όσα ο ίδιος αντίκρισε.

Αναλυτικότερα ανέφερε πως «Οι εικόνες που αντικρίσαμε στο σημείο του δυστυχήματος... υπήρχε πόνος, δυστυχία, ο κόσμος έτρεχε κατά δεκάδες επάνω στους διασώστες, έτρεχε παντού για να ξεφύγει από αυτή την κόλαση που ζούσαν αφότου κατόρθωσαν και βγήκαν από τα βαγόνια.

Υπήρχαν άνθρωπο οι οποίοι είχαν πεταχτεί έξω από τα βαγόνια του συρμού, άνθρωποι και μέλη τα οποία ήταν έξω από τα βαγόνια και έπρεπε να γίνει περισυλλογή τους για να προχωρήσουν τα σωστικά συνεργεία για να βρουν και να αναζητήσουν και άλλους τραυματίες».

Στην συνέχεια ο κ. Γούλας συμπλήρωσε ότι, «έγινε εξονυχιστικός έλεγχος μέσα στα βαγόνια και στην ευρύτερη περιοχή, μη τυχόν και υπάρχει οποιοσδήποτε άνθρωπος ο οποίος χρειάζεται βοήθεια και δεν μπορούσαμε να τον δούμε λόγω του σκότους που υπήρχε και της φασαρίας.

Έτσι γρήγορα με συντονισμένες κινήσεις κατορθώσαμε να μεταφέρουμε όλους τους ανθρώπους από τον τόπο της τραγωδίας σε νοσοκομεία».

Ειδοποίησαν τον σταθμάρχη 17 λεπτά πριν το δυστύχημα - Δεν δούλευε ούτε η ραδιοεπικοινωνία

Νέα τροπή παίρνει η τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, αφού σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο σταθμάρχης Λάρισας ενημερώθηκε 17 λεπτά πριν την τραγωδία ότι τα τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή, χωρίς όμως να υπάρξει αντίδραση.

Συγκεκριμένα, ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων που είχε αντιληφθεί τη φονική πορεία που ακολουθούσαν τα δύο τρένα στα Τέμπη, είχε ειδοποιήσει τον συνάδελφό του στη Λάρισα. Το γεγονός αυτό εμπεριέχεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σύμφωνα με τον Alpha.

Χαρακτηριστικά, το βράδυ της Τρίτης στις 23:04, ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων ενημερώνει τον αντίστοιχο της Λάρισας με τον ασύρματο για τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Δηλαδή ότι έχει ξεκινήσει από εκεί η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση στην Αθήνα και του έδωσε μάλιστα και τον αριθμό. Η απάντησή από τη Λάρισα ήταν: «Ok ελήφθη αυτό, καλώς...».

Στην πράξη, αυτός ο διάλογος σημαίνει ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε 17 λεπτά στη διάθεσή του για να αποτρέψει το δυστύχημα, καθώς η σύγκρουση έγινε στις 23:21. Ο ίδιος όμως, θεώρησε ότι είχε γυρίσει το κλειδί.

Στην προανάκριση είπε πως «ναι κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, άλλα δεν προλάβαινα να το σταματήσω». Το νέο στοιχείο, όμως, δείχνει ότι είχε επαρκή χρόνο στην διάθεσή του για να εμποδίσει το πολύνεκρο δυστύχημα. Να σημειωθεί ότι στον σταθμάρχη Λάρισας έγινε και αλκοτέστ, ενώ ομάδα αστυνομικών έχει «σαρώσει» το σταθμαρχείο συλλέγοντας στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ