ΕΛΛΑΔΑ

Στυλιανίδης για Τέμπη: «Ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί»

Στυλιανίδης για Τέμπη: «Ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί»
O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι μόλις 12 λεπτά μετά την κλήση για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, δυνάμεις της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο IN TIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας στις επιχειρήσεις διάσωσης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέροντας πως «θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ».

Ειδικότερα, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης το Σάββατο (4/3) στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι 12 λεπτά μετά την κλήση για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, δυνάμεις της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο.

Τόνισε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων με τον υφυπουργό Βαγγέλη Τουρνά και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου και συνακόλουθα έγινε ο συντονισμός με τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Στείλαμε επίσης ενισχυμένες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων να συντρέξουν, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης. Πρωταρχικός στόχος να απεγκλωβιστούν επιβάτες και να σωθούν ζωές. Ο πρωθυπουργός συμπύκνωσε το κρίσιμο ζητούμενο σε μία φράση. Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ», συμπλήρωσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Αντισεισμική θωράκιση

Παράλληλα, ο Χρήστος Στυλιανίδης αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, δήλωσε ότι προχωρούν σε έναν συνολικό πρωτοβάθμιο έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια της χώρας και γνωστοποίησε ότι έχει ετοιμαστεί μια εφαρμογή που αποτυπώνει όχι μόνο το στατικό κομμάτι του πρωτοβάθμιου ελέγχου αλλά και την πιθανότητα κατάρρευσης ενσωματώνοντας και άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με την περιοχή, το έδαφος όπου είναι χτισμένα τα κτήρια κ.λπ.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί δύο επιτροπές, οι οποίες θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν προτάσεις σε σχέση με μια διαδικασία fast track για αξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου στα δημόσια κτήρια.

Ενημέρωσε δε, πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί για ψήφιση νομική διάταξη για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα ο έλεγχος και προσέθεσε ότι σε δεύτερο στάδιο ανάλογα με τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα προχωρήσουν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Ειδική αναφορά έκανε, επίσης στον αντισεισμικό κανονισμό των κτηρίων της χώρας λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει έναν ικανοποιητικό αντισεισμικό κανονισμό από το 1959 ο οποίος βελτιώθηκε και αναβαθμίστηκε το 1984 και το 1999. Με βάση την επιστημονική εκτίμηση τα κτίρια τουλάχιστον αυτά που χτίστηκαν μετά το 1984 είναι ασφαλή εκτός αν έχουν παράνομες παρεμβάσεις».

Στο φόντο της αντιπυρικής περιόδου

Αναφορικά με την αντιπυρική προετοιμασία για το 2023 ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη καθώς πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις όλων των συναρμόδιων φορέων και γίνονται ήδη οι διαγωνισμοί για ενοικίαση των εναέριων μέσων μέσω του NSPA και προσέθεσε ότι εργάζονται για την ενίσχυση συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με κύριο βραχίονα την Πυροσβεστική.

«Πρέπει να στηθεί ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί με αυτοματισμούς με πρωτόκολλα κ.λπ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι βασικός πυλώνας της διαχείρισης κρίσεων είναι το τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία - ετοιμότητα, ανθεκτικότητα, που θα βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση. «Χτίζουμε λοιπόν βήμα-βήμα ένα σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κρίσεων πάνω σε αυτή τη λογική το οποίο θα υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων», τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Η εκλογική αναμέτρηση

Καταλήγοντας, ερωτηθείς εάν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές σημείωσε:

«Θεωρούσα και θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητική την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμος να συνδράμω με όποιον τρόπο μου ζητηθεί. Χωρίς αυτό να αναιρεί ότι παραμένω μάχιμος πολιτικός με την παραδοσιακή έννοια του όρου στο νησί μου την Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ