ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένουν μη ταυτοποιημένοι δύο νεκροί - Σε εξέλιξη η απολογία του σταθμάρχη

Τέμπη: Παραμένουν μη ταυτοποιημένοι δύο νεκροί - Σε εξέλιξη η απολογία του σταθμάρχη
Στα νοσοκομεία παραμένουν 28 άτομα που τραυματίστηκαν στη σύγκρουση Intime

Παραμένουν με ταυτοποιημένοι δύο σοροί από τις συνολικά 57 από τη φονική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Παράλληλα, ένας νεκρός παραμένει ακόμα άγνωστος, καθώς δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA.

Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία παραμένουν 28 άτομα που τραυματίστηκαν στη σύγκρουση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επτά από τους επιβάτες του τρένου δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και παραμένουν σε ΜΕΘ σε τέσσερα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για πολυτραυματίες και πολυκαταγματίες ενώ πολλοί υποφέρουν και από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων καπνού που εισέπνευσαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα εξιτήρια στους νοσηλευόμενους στις κλινικές, ενώ αυτή τη στιγμή, παραμένουν για νοσηλεία 21 ασθενείς.

Αναλυτικά τα στοιχεία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 4 στις ΜΕΘ και 9 στις κλινικές

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 9 στις κλινικές και 1 στη ΜΕΘ (σταθεροποιείται παρ’ ότι είναι πολύ σοβαρά)

ΑΧΕΠΑ: 2 νοσηλεύονται σε κλiνικές

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 1 πολύ σοβαρά σε ΜΕΘ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 1 σε κλινική και 1 σε ΜΕΘ (υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης εγκαυμάτων)

Γυναίκα αναζητά ακόμα την κόρη της

Μια γυναίκα αναζητεί ακόμα την κόρη της που επέβαινε στο τρένο στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της. Παράλληλα, ένας νεκρός παραμένει ακόμα άγνωστος, καθώς δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA.

Οι έλεγχοι στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όλων των δειγμάτων βιολογικού υλικού που είχαν συγκεντρωθεί από τα ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής, από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος έξω από τα Τέμπη ολοκληρώθηκαν, χωρίς να αλλάξει κάτι στον μαύρο απολογισμό των 57 νεκρών.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στα εγκληματολογικά εργαστήρια έφτασαν συνολικά, από την πρώτη στιγμή μέχρι και χτες, 107 δείγματα από νεκρούς και ανθρώπινα μέλη. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν οι 55 νεκροί.

Στο τόπο του δυστυχήματος, το μακάβριο έργο της πυροσβεστικής σχεδόν τέλειωσε, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαγόνια και συντρίμμια από την φοβερή σύγκρουση των δύο τρένων και απομένει ένας τελευταίος έλεγχος για τυχόν βιολογικό υλικό στο έδαφος, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες και αναμένεται να ανακοινωθεί η λήξη των ερευνών.

Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας έφτασε το πρωί της Κυριακής στον εισαγγελέα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προκειμένου να απολογηθεί.

Διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ έχει αποδεχθεί κατά το δικηγόρο του το «μέρος της ευθύνης που του αναλογεί».

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Ανακοίνωση της Hellenic Train σχετικά με τις αποζημιώσεις

Για πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των συγγενών θανόντων, των τραυματιών και των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, δεσμεύεται η Hellenic Train με νέα ανακοίνωσή της.

Η εταιρία δηλώνει ότι κινείται με πλήρη σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 62, τους τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων του τραγικού δυστυχήματος και συμμερίζεται το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί όλη η χώρα.

Παραπέμπει στον ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών.

Τα άρθρα 27 και 28 που αφορούν τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις θανάτου και τραυματισμού επιβατών αναφέρουν:

Αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου

1. Σε περίπτωση θανάτου του επιβάτη, η αποζημίωση περιλαμβάνει:

α) τα αναγκαία έξοδα που συνεπάγεται ο θάνατος, κυρίως αυτά της μεταφοράς της σορού και της κηδείας.

β) την αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 28 εάν ο θάνατος δεν επήλθε αμέσως.

2. Εάν, από το θάνατο του επιβάτη, τα πρόσωπα προς τα οποία είχε ή θα είχε στο μέλλον υποχρέωση διατροφής, βάσει του νόμου, στερούνται της στήριξής τους, αυτά πρέπει επίσης να αποζημιωθούν για την απώλεια αυτή. Η αγωγή περί αποζημίωσης προσώπων τα οποία συντηρούσε ο επιβάτης χωρίς να είναι υποχρεωμένος από το νόμο παραμένει υπαγόμενη στο εθνικό δίκαιο.

Αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμών

Σε περίπτωση τραυματισμών ή οποιασδήποτε άλλης προσβολής της φυσικής ή ψυχικής ακεραιότητας του επιβάτη, η αποζημίωση
περιλαμβάνει:

α) τα αναγκαία έξοδα, κυρίως αυτά της θεραπείας και μεταφοράς∙

β) την αποκατάσταση της βλάβης που προκλήθηκε είτε από την ολική ή μερική ανικανότητα προς εργασία, είτε από την αύξηση
των αναγκών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών πατήστε εδώ

Το άρθρο 13 σχετικά με τις προκαταβολές αποζημιώσεων, αναφέρει τα εξής:

«Εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση του άρθρου 26 παράγραφος 5 του παραρτήματος Ι, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού
προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία».

Η προκαταβολή δεν είναι κατώτερη των 21.000 ευρώ ανά επιβάτη σε περίπτωση θανάτου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Συμμεριζόμενη το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί όλη η χώρα και με απόλυτο σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 62, τους τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων του τραγικού δυστυχήματος της 28.2.2023 η Hellenic Train Α.Ε.:

• Μεριμνά σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007 (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:315:0014:0041:el:PDF)

• Δηλώνει ότι είναι και θα παραμείνει στη διάθεση συγγενών των θυμάτων για κάθε υποστήριξη που μπορεί να παράσχει

Όπως είναι αυτονόητο θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε συνδρομή με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση των αιτίων αυτού του τραγικού δυστυχήματος.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, παρακαλούμε καλέσατε στην τηλεφωνική γραμμή 212 000 2548.

Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την υποβολή απαραίτητων εγγράφων, παρακαλούμε, όπως επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση claims@hellenictrain.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, παρακαλούμε πατήστε εδώ - https://www.hellenictrain.gr/politiki-aporritoy]».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ