ΕΛΛΑΔΑ

Θα φρέναρε τα τρένα αυτόματα, αγοράστηκε 25 εκατ. ευρώ, δεν δούλεψε ποτέ

Θα φρέναρε τα τρένα αυτόματα, αγοράστηκε 25 εκατ. ευρώ, δεν δούλεψε ποτέ
Το «ETCS» αν λειτουργούσε στις γραμμές θα μπορούσε να φρενάρει αυτόματα χωρίς να μεσολαβήσει ο μηχανοδηγός EUROKINISSI

Όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» για τα συστήματα που δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, μέσα από ένα έγγραφο που αποκαλύπτει το Open, αποδεικνύεται ότι ενώ το σύστημα «ETCS» (European Train Control System), το οποίο αγοράστηκε έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ και το οποίο έχει τη δυνατότητα να σταματά το τρένο αυτόματα, για άγνωστους λόγους δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Πρόκειται για την κήρυξη ενός νέου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ προκειμένου να επαναφέρουν αυτό το σύστημα, το οποίο έχει εγκατασταθεί στα τρένα, αλλά δεν είναι πια λειτουργικό.

Το «ETCS» είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που αν λειτουργούσε στις γραμμές και στα τρένα θα μπορούσε αυτόματα -μέσω υπολογιστή- να φρενάρει την αμαξοστοιχία χωρίς να μεσολαβήσει ο μηχανοδηγός και έτσι να αποτραπεί ένα δυστύχημα.

Οι συμβάσεις αυτές ξεκίνησαν από το 2007 με κόστος 25 εκατ. ευρώ, έγινε μια αρχική παράδοση το 2016 και ενώ τα συστήματα που είχαν μπει στα τρένα και δεν λειτουργούσαν είχαν ήδη υποστεί φθορές, σύμφωνα πάντα με το Open. Η τελική παράδοση έγινε το 2018, με την Αρχή που είχε αναλάβει το έργο να ισχυρίζεται πως υπάρχουν φθορές στο συγκεκριμένο σύστημα.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ επανήλθε κάνοντας νέο διαγωνισμό ώστε το σύστημα να ξαναγίνει λειτουργικό. Υπογραμμίζεται, τέλος, πως το σύστημα είχε εγκατασταθεί σε 88 συρμούς και 129 βαγόνια και δεν λειτούργησε ποτέ γιατί δεν υπήρχε στις ράγες και χάλασε. Οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες βγήκαν άγονοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ