ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστε στο νέο poll του Act for Earth: Ποιο κλιματικό φαινόμενο «απειλεί» την Ελλάδα;

Ψηφίστε στο νέο poll του Act for Earth: Ποιο κλιματικό φαινόμενο «απειλεί» την Ελλάδα;

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς στον πλανήτη και η χώρα μας βρίσκεται σε ένα από τα hot spots, όσον αφορά το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό αποτυπώνονται στην πραγματική ζωή.

Η Μεσόγειος, γενικότερα, είναι το hot spot όπου καταγράφονται οι αλλαγές στον πλανήτη λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα ήδη να εμφανίζονται πολύ συχνότερα καύσωνες, μεσογειακοί κυκλώνες, φαινόμενα ερημοποίησης κλπ.

Σύμφωνα με ερευνητές της «διανέοσις» που επιχειρούν να αποτυπώσουν το πώς η κλιματική αλλαγή πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον, «στη συντριπτική πλειοψηφία των κλιματικών παραμέτρων και γεωγραφικών περιοχών που εξετάζονται, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα είναι αρνητικές, αν και δεν είναι πάντα της ίδιας έντασης και δεν αποτυπώνονται ισότιμα σε όλες τις παραμέτρους ή τις περιοχές της χώρας».

Όσον αφορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας προκύπτει πως «η μέση θερμοκρασία στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας την περίοδο 1971-2000, ήταν 15,6 βαθμοί Κελσίου. Η μεταβολή που προβλέπεται από όλα τα σενάρια πρέπει να μας απασχολεί καθώς θα φτάσει γύρω στους 17 βαθμούς σύμφωνα με τα καλύτερα σενάρια, αλλά θα αγγίξει τους 18 αν ισχύσει το "χειρότερο"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ