ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Τι προκάλεσε το «μανιτάρι φωτιάς» μετά τη σύγκρουση των τρένων

Τέμπη: Τι προκάλεσε το «μανιτάρι φωτιάς» μετά τη σύγκρουση των τρένων
Μετά τη σύγκρουση, υπήρξαν υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα τόξο φλόγας ΕΡΤ

Έντονη συζήτηση γίνεται για το «μανιτάρι» φλόγας που σχηματίστηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το βίντεο από σύστημα ασφαλείας δείχνει ένα τεράστιο φωτεινό «μανιτάρι» που προκλήθηκε από τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και στη συνέχεια την εκδήλωση φωτιάς στα πρώτα βαγόνια τους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Ντελέζο από τα «ΝΕΑ» που μίλησε στην ΕΡΤ «το δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τρένα με ρεύμα, έχει γραμμές 25.000 Βολτ. Μετά τη σύγκρουση, υπήρξαν υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα τόξο φλόγας».

«Το "μανιτάρι", αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το από το περιβόητο ηλεκτρικό τόξο» δήλωσε ο δημοσιογράφος εξηγώντας ότι σύμφωνα με μηχανολόγους – μηχανικούς του ΟΣΕ, το δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τρένα με ρεύμα, έχει γραμμές επάνω, οι οποίες είναι 25.000 βολτ. «Όταν τα δύο τρένα οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, το δίκτυο αυτό βραχυκύκλωσε. Εκεί υπήρξαν πολύ υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα “τόξο" φλόγας» συμπλήρωσε ο κ. Ντελέζος.

Οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν συνολικά τρεις μηχανές, καθώς η εμπορική διέθετε δύο, οι οποίες ήταν πανομοιότυπες της σειράς 120. Ο ηλεκτροκινητήρας του επιβατικού τρένου βρισκόταν ακριβώς κάτω από το δάπεδο των δύο πρώτων βαγονιών.

Αμέσως μετά τη σφοδρότατη σύγκρουση στα δύο τρένα ξέσπασε φωτιά, καθώς από την υψηλή συμπίεση των ηλεκτρομηχανών «έσκασαν» οι μετασχηματιστές τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι αμαξοστοιχίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ