ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη - «Αχταρμάς»: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα επόμενα στάδια της έρευνας

Τέμπη - «Αχταρμάς»: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα επόμενα στάδια της έρευνας
Ιδιαίτερα κρίσιμη στις πορείες της έρευνας φαίνεται πως είναι η κατάθεση έμπειρου σταθμάρχη από τη Λάρισα, ο οποίος το μοιραίο βράδυ είχε βάρδια στο σταθμαρχείο Παλαιοφαρσάλου (AP Photo/Giannis Papanikos)

Το «παζλ» της απίστευτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου προσπαθούν να συνθέσουν οι δικαστικές Αρχές, με τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών και τα νέα στοιχεία που έρχονται στο «φως» να αναδεικνύουν τις χρόνιες παραλείψεις αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην σύγκρουση των δύο τρένων και το θάνατο 56 νεκρών.

Ιδιαίτερα κρίσιμη στις πορείες της έρευνας φαίνεται πως είναι η κατάθεση έμπειρου σταθμάρχη από τη Λάρισα, ο οποίος το μοιραίο βράδυ είχε βάρδια στο σταθμαρχείο Παλαιοφαρσάλου.

Όπως είπε ο ίδιος, ο προφυλακισμένος πλέον 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας είχε πέντε λεπτά να αντιληφθεί την λανθασμένη πορεία του τρένου και να ειδοποιήσει τον μηχανοδηγό, αποτρέποντας την τραγωδία.

Ο ίδιος είπε πως η εμβέλεια του πίνακα ελέγχου είναι 10χλμ -5χλμ βόρεια και 5χλμ νότια- και ότι όταν ένα τρένο αναχωρεί από το σταθμό, το αποτύπωμά του φαίνεται σε αυτόν τον πίνακα με κόκκινες λυχνίες.

Για να διανύσει ένα τρένο την απόσταση που φαίνεται πάνω στον πίνακα ελέγχου απαιτούνται περίπου πέντε λεπτά, όταν και ο άπειρος σταθμάρχης θα μπορούσε να είχε εντοπίσει και διορθώσει το λάθος.

Περιέγραψε δε τον 59χρονο προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας ως άπειρο, καθώς μόλις τέσσερις ημέρες πριν είχε ολοκληρώσει τη «μαθητεία» του.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ενημέρωσε στις 22:40 τον προφυλακισμένο σταθμάρχη μέσω σταθερού τηλεφώνου και τηλεγραφήματος, ότι η αμαξοστοιχία αναχώρησε αντίθετα για το σταθμό Λάρισας, ότι επικοινώνησε με τον αρχαιότερο σταθμάρχη Λάρισας στο κινητό του και τον ρώτησε πού βρίσκεται παίρνοντας την απάντηση ότι είχε φύγει, ενώ στην ερώτηση γιατί έφυγε, πήρε την απάντηση:

«Πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;».

Οι δικαστικές Αρχές προσπαθούν να συνθέσουν το «παζλ» της τραγωδίας(AP Photo/Giannis Papanikos)

Οι δικαστικές Αρχές αναμένεται να καλέσουν άμεσα σε απολογία τον προϊστάμενο επιθεώρησης αλλά και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, που φαίνεται να έφυγαν στις 10:10 και 10:20 από το πόστο τους.

Εναντίον των τριών αυτών προσώπων έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων, καθώς και για δύο πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Από καιρό η ενημέρωση για τις ελλείψεις

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ αναφέρει ότι οι μηχανοδηγοί εξέφραζαν από καιρό την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν λειτουργούσαν τα φωτόσημα. Χαρακτηριστικά, από τον Οκτώβριο του 2022 είχαν συνταχθεί κείμενα που ενημέρωναν για αυτήν την δυσλειτουργία από τον σταθμάρχη του Λιτόχωρου.

Συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου 2022 ο σταθμάρχης είχε συντάξει κείμενο τηλεγραφήματος με αριθμό 26 μέσω του οποίου ενημέρωνε τους υπευθύνους του ότι όλα τα φωτόσημα εισόδου-εξόδου στους Νέους Πόρους είναι σβηστά.

Ακολούθησε νέο κείμενο στις 16 Νοεμβρίου 2022 με αριθμό 90, στο οποίο ο ίδιος σταθμάρχης ενημέρωνε ότι δεν είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα ζητώντας και πάλι να φτιαχτούν τα φωτόσημα ώστε να έχουν ενημέρωση οι μηχανοδηγοί που μπαίνουν μέσα στους σταθμούς. Αυτά είναι κάποια από τα κενά ασφαλείας που φαίνεται ότι είχαν κοινοποιηθεί αρκετό καιρό πριν από το τραγικό δυστύχημα.

Σταθμάρχης Λάρισας: «Ενημέρωσα τον μηχανοδηγό του Intercity»

Σύμφωνα με πληροφορίες, 15 λεπτά πριν από τη φονική σύγκρουση με το Intercity 62 η εμπορική αμαξοστοιχία φαίνεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας να περνάει από το Σταθμό Λεπτοκαρυάς και να ελαττώνει ταχύτητα -όπως προβλέπεται- και να συνεχίζει κανονικά.

Η ώρα που αναγράφεται είναι 19:53 καθώς δεν έχει ρυθμιστεί ο χρόνος στην κάμερα ασφαλείας.

Η πραγματική ώρα είναι 23:05.

Ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας συνεχίζει κανονικά την πορεία του στη γραμμή καθόδου χωρίς να έχει ενημερωθεί ότι στην ίδια γραμμή κινείται ανάποδα και το Intercity.

Οι διάλογοι σταθμαρχών μέσω ασυρμάτου

Οι νέοι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και συναδέλφων του, τη μοιραία ημέρα, καταδεικνύουν το χάος και τη σύγχυση στο σταθμό. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – εκ των οποίων και οι κατηγορούμενοι για το πολύνεκρο δυστύχημα – το ομολογούν.

Μόνο τυχαία δεν είναι η λέξη «αχταρμάς» που επέλεξε έμπειρος σταθμάρχης να χρησιμοποιήσει το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου σε μητέρα επιβάτη αμαξοστοιχίας για να περιγράψει το χάος που επικρατούσε στον σταθμό της Λάρισας.

Έξι λεπτά μετά το δυστύχημα και όπως αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες, ο προφυλακισμένος σταθμάρχης προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει με τον μηχανοδηγό του Intercity 62 και ζητά από τη σταθμάρχη στους Nέους Πόρους να καλέσει την εμπορευματική αμαξοστοιχία. Δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί.

Στα ηχογραφημένα αρχεία συνομιλιών ακούγεται ο πιο έμπειρος σταθμάρχης επανειλημμένως να εφιστά την προσοχή των συναδέλφων του στην τοποθέτηση των συρμών στις σωστές τροχιές λέγοντας σε συνάδελφό του:

«Μη βιάζεσαι. Θα μας γράψουν οι εφημερίδες».

Όμως το λάθος, έγινε. Μόλις λεπτά μετά τη σύγκρουση η πυροσβεστική υπηρεσία καλεί το Σταθμαρχείο Λάρισας.

Πέντε λεπτά μετά την Πυροσβεστική, στις 23.33 με τον σταθμάρχη επικοινωνεί και αστυνομικός.

Ωστόσο, παρά το μπάχαλο που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας την περασμένη Τρίτη οι σταθμάρχες – όπως έχει καταγραφεί στις συνομιλίες – έψαχναν για σουβλάκια, έκαναν άκομψα αστεία και προχωρούσαν σε διαλόγους παρωδία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ