ΕΛΛΑΔΑ

Τοξικό φυτοπλαγκτόν στα μύδια του Θερμαϊκού - Ποιες οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Τοξικό φυτοπλαγκτόν στα μύδια του Θερμαϊκού - Ποιες οι επιπτώσεις στον άνθρωπο
Στα νερά του παράκτιο μετώπου παρατηρείται ανάπτυξη τοξικού φυτοπλαγκτόν ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME NEWS

Η συσσώρευση τοξικού φυτοπλαγκτόν στη σάρκα των μυδιών, έχει οδηγήσει περίπου ένα μήνα πολλές αλιευτικές ζώνες των οστρακοειδών στο Θερμαϊκό κόλπο σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ αιτία για την απαγόρευση στην αλίευση και διακίνηση της τοπικής παραγωγής, είναι βιοσυσσώρευση θαλάσσιων βιοτοξινών στη σάρκα των οστρακοειδών, λόγω της ανάπτυξης τοξικού φυτοπλαγκτόν στα νερά του παράκτιου μετώπου.

Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη μείωση της τροφοδοσίας της αγοράς με μύδια του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς το εθνικό εργαστήριο αναφοράς θαλάσσιων βιοτοξινών, το επίπεδο του φαινομένου σε ορισμένες ζώνες αλίευσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η κατανάλωση των συγκεκριμένων βιοτοξινών από τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσουν οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ σε πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρότερες.

Το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει μόλις ανέβει η θερμοκρασία.

Η επίπτωσή του όμως είναι, ήδη, ορατή σε πολλούς μυδοκαλλιεργητές. Οι κλειστές αλιευτικές ζώνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60%- 70% της τοπικής παραγωγής, ενώ από την απαγόρευση επηρεάζονται γύρω στις 200 οικογένειες. Η ετήσια παραγωγή του Θερμαϊκού Κόλπου είναι περίπου 30.000 τόνοι εκ των οποίων το 90% εξάγεται, με έσοδα περίπου 15 – 20 εκατ. ευρώ. Βασικοί πελάτες για τα μύδια του Θερμαϊκού είναι οι αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ