ΕΛΛΑΔΑ

Αγοραστός στο CNN Greece: Στρατηγική μας, η πράσινη ενέργεια να γίνει πράσινη συνέργεια

Αγοραστός στο CNN Greece: Στρατηγική μας, η πράσινη ενέργεια να γίνει πράσινη συνέργεια
O περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός

Τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν δωρεάν ρεύμα για άρδευση σε έκταση 250.000 στρεμμάτων δίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων στη χώρα.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, προσθέτοντας πως είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα, σε ποσοστό περισσότερο από 50%.

Και παράλληλα, αναφέρει ότι «είμαστε ένα με τους ανθρώπους της παραγωγής, στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα με 239.200 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ».

Πριν από λίγες ημέρες υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας για ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να κάνει τη Θεσσαλία την πρώτη αγροβολταϊκή περιοχή της Ευρώπης. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο αυτό και ποιος ο ρόλος της Περιφέρειας;

Δίνουμε στους αγρότες τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν ρεύμα για άρδευση, στα 250.000 στρέμματα ευθύνης του ΤΟΕΒ Πηνειού, στη Λάρισα. Με στρατηγικό σχέδιο και όραμα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού, τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, τα Υπουργεία και την εταιρία Akuo Energy Greece σε μια πρότυπη εφαρμογή αγροενέργειας net - metering σε αποστραγγιστικά κανάλια και ταμιευτήρες.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε αρδευτικά κανάλια και πλωτών φωτοβολταικών σε λιμνοδεξαμενές. Διατάξεις αποθήκευσης ενέργειας συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις, για την ενσωμάτωση της ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.

Πρόκειται για ένα διαγενεακό έργο καινοτομίας στην πράξη, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανοίγει δρόμο στο μέλλον. Η αγροενέργεια είναι η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών για διασφάλιση νερού, τροφής, ενέργειας. Τα αποτελέσματα: Μη δέσμευση καλλιεργήσιμης γης, εκμηδένιση ενεργειακού και λειτουργικού κόστους για τον ΤΟΕΒ και τους αγρότες, περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, εξασφάλιση ενός βιώσιμου και αειφόρου συστήματος αγροτικής παραγωγής, ενεργειακή επάρκεια στον αγρότη, μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση ανταγωνιστικότητας. Στρατηγική μας, η πράσινη ενέργεια να γίνει πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων της παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, πρόσφατα ανακοινώσατε την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Τι ακριβώς σχεδιάζετε και ποιο το όφελός του για τους πολίτες;

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων στη χώρα. Με χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμα σε 85 σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, Επιμελητήρια, Δικαστικά Μέγαρα, Στρατιωτικά κτίρια, Νοσοκομεία. Τα «πράσινα» κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διακριθεί στις 200 καλύτερες πρακτικές green deal στην Ευρώπη.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, με κοινωνική συνείδηση, αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΝ.

Τα Νοσοκομεία αποκτούν τη δυνατότητα να παράγουν και να ιδιοχρησιμοποιούν ενέργεια αξιοποιώντας εφαρμογές ΑΠΕ, μειώνουν τους εκπεμπόμενους ρύπους, μειώνουν το λειτουργικό του κόστος, συγχρονίζονται με την εποχή. Στηρίζουμε το υγειονομικό προσωπικό που έχει προσφέρει τεράστιο έργο σε εποχή πανδημίας, στηρίζουμε διαχρονικά το κρατικό σύστημα υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, χρηματοδότηση για επικουρικές προσλήψεις και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας παντού στη Θεσσαλία.

Συνολικά, και πέραν των παραπάνω, ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για την επίτευξη της «Πράσινης Μετάβασης»;

H Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοστατεί στον μετασχηματισμό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα, σε ποσοστό περισσότερο από 50%.

Επιλεχτήκαμε και συμμετέχουμε στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030, Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα από την οποία ήδη αρδεύονται χωρίς κόστος 26.000 στρέμματα αγροτικής γης. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο δίκτυο Υποθαλλάσιων Μουσείων στη χώρα και το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο: Το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Περιστέρας ανέδειξε την Αλόννησο σε πρώτο, παγκοσμίως, καταδυτικό προορισμό σύμφωνα με την κατάταξη του National Geographic.

Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, με Σταθμούς μέτρησης της ποιότητας του αέρα στα αστικά κέντρα και ελέγχους από επιστημονικούς, πιστοποιημένους φορείς, μια Περιφέρεια χωρίς ανεξέλεγκτες χωματερές, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε., με Μονάδες Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων για τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με Βιολογικούς καθαρισμούς σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε «ευαίσθητες» οικολογικά περιοχές με μικρότερο πληθυσμό. Περιβαλλοντικά οφέλη αποφέρουν οι 15 Μονάδες Παραγωγής Βιοαερίου στη Θεσσαλία.

Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου ευθύνης μας, με 7.900 φωτιστικά σώματα Led. Τα οφέλη: μείωση κατά 79% της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση κατά 10.800 τόνους ετησίως του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα. Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που χρηματοδοτούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα συμβάλλουν σε ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 5.355,8 τόνους ισοδύναμου Cο2.

Εφαρμόζουμε προγράμματα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως η διαχείριση κενών γεωργικών συσκευασιών, η περισυλλογή νεκρών ζώων και το βραβευμένο πρόγραμμα ΤΥΤΩ για τον οικολογικό έλεγχο των τρωκτικών που πλήττουν τις καλλιέργειες στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα. Στο Πανεπιστημιακό Δάσος του ΑΠΘ στο Περτούλι Τρικάλων βρίσκεται ο πρώτος σταθμός μέτρησης της κλιματικής αλλαγής στη χώρα. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, υπογειοποιήσεις αρδευτικών αγωγών και εγκατάσταση συστημάτων inverter μειώνουν το κόστος και το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή και έργα ύδρευσης διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό παντού.

Πώς συνεργάζεστε με άλλους φορείς, τόσο του Δημόσιου όσο και ιδιωτικού τομέα για να επιτύχετε τους στόχους αυτούς;

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε μια ομάδα που διεκδικεί, εργάζεται και δημιουργεί. Λειτουργούμε με συλλογική ηγεσία, όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν. Έτσι έχουμε την κοινωνία αλληλέγγυα σε κάθε προσπάθεια. Επενδύουμε στην πρόληψη, σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και ακολουθούμε τη φιλοσοφία δόγμα build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον.

Δημιουργούμε αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο με οδηγό την βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε οι πράξεις μας και θέλουμε να κρινόμαστε για αυτές. Σύνθημά μας είναι «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις».

Και ποιος είναι ο αντίκτυπος των πρωτοβουλιών αυτών για τους κατοίκους της περιφέρειας, αλλά και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν και λειτουργούν σε αυτή;

Καλύτεροι δρόμοι. Η Θεσσαλία καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου βάσει στο Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ασφάλειας 2030. Καλύτερα Νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία, καλύτερα γήπεδα, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες παροχές με κοινωνική ενσυναίσθηση και ανθρωπιστική προσέγγιση για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, περισσότερα Μουσεία και έργα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων, καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερες θέσεις εργασίας. Είμαστε ένα με τους ανθρώπους της παραγωγής, στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα με 239.200 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με ενεργητικές πολιτικές, συνολικού προϋπολογισμού 713,7 εκατ. ευρώ που οδηγούν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία. Περίπου 10.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τα προγράμματα Επενδύω και Επανεπενδύω στη Θεσσαλία και τα δύο προγράμματα ΑΝΑΣΑ Ι και ΙΙ που σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Επιπλέον, η εξειδίκευση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 554 εκατομμυρίων ευρώ οδηγεί σε νέα έργα 71,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, 111,8 εκατ. για το Περιβάλλον και Ανθεκτικότητα, 40,5 εκατ. ευρώ για τη Βελτίωση Μεταφορικών Υποδομών και Συνδεσιμότητας, 81,1 εκατ. ευρώ για Υποδομές Ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής για χωρίς αποκλεισμού ανάπτυξη, 140,5 εκατ. ευρώ για Δράσεις Ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας και 99,1 εκατ. ευρώ για Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις.

Στις παράλληλες προτεραιότητές μας, τα πολλά μικρά, «καθημερινά» έργα που λύνουν προβλήματα που ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα στις ζωές των ανθρώπων. Και το 2023, φτάνουμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, με έργα που έχουν αξία για τους πολλούς και μας πηγαίνουν όλους μαζί, μπροστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ