ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στη «γιαγιά της Συκαμιάς», Αιμιλία Καμβύση

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στη «γιαγιά της Συκαμιάς», Αιμιλία Καμβύση
Η Αιμιλία Καμβύση ήταν η τελευταία εν ζωή από τη θρυλική τριάδα των γιαγιάδων της Σκάλας Συκαμνιάς stonisi.gr

Σε κλίμα συγκίνησης η Μυτιλήνη αποχαιρέτησε τη Δευτέρα την Αιμιλία Καμβύση, μια από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς, των οποίων η φωτογραφία το καλοκαίρι του 2015 να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή, έκανε το γύρο του κόσμου.

Η Αιμιλία Καμβύση που μαζί με τις φίλες της προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ για τη δράση αλληλεγγύης τους στους πρόσφυγες, ετάφη σήμερα στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς.

Ήταν η τελευταία εν ζωή από τη θρυλική τριάδα των γιαγιάδων της Σκάλας Συκαμνιάς, που στη διετία 2015 – 2016 υπερήλικες ούσες και οι τρεις συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής – προσφυγικής κρίσης περιθάλποντας Σύρους πρόσφυγες που έφταναν στο χωριό τους από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο εμβληματικό εκκλησάκι του χωριού της, την Παναγιά Γοργόνα.

Στεφάνι, είχε αποστείλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ παρόντες ήταν σύμφωνα με τη τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr οι χωριανοί της, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, η Περιφερειακή Σύμβουλος της Συμπαράταξης Πολιτών και υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Νικολάρα και ο φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης ο οποίος με το φακό του αποθανάτισε τη δράση των τριών γιαγιάδων.

H Αιμιλία Καμβύση έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή (12/3) σε ηλικία 93 ετών.

Η φωτογραφία μαζί με τις άλλες δύο γιαγιάδες, αποτέλεσε τότε και την αφορμή να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016. Ας σημειωθεί ότι οι τρεις γυναίκες συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.

Από τις τρεις γιαγιάδες, πρώτη η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε το 2019 σε ηλικία 92 ετών και ακολούθησε το 2022 η Ευστρατία Μαυραπίδου σε ηλικία 96 ετών.

Και οι τρεις παιδιά προσφύγων από το μικρασιατικό Μοσχονήσι, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους - στη μεγάλη πλειοψηφία τους - πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο νησί.

Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι κάναμε;» είχαν πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες, η Αιμιλία Καμβύση είχε απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ