ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για το Μάτι: «Από 18:36 ήταν γνωστό ότι είχαμε δύο νεκρούς. Όλα ήταν γνωστά σε όλους»

Δίκη για το Μάτι: «Από  18:36  ήταν γνωστό ότι είχαμε δύο νεκρούς. Όλα ήταν γνωστά σε όλους»
Καθυστερήσεις και ολιγωρία του κρατικού μηχανισμό διαπιστώνει ο εμπειρογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος. ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Για ολέθριες καθυστερήσεις και ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, που σύμφωνα άλλωστε και με το πόρισμα το οποίο συνέταξε, οδήγησαν στην τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι έκανε λόγο και σήμερα ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος.

Καταθέτοντας στη δίκη για 8η συνεχόμενη φορά ο μάρτυρας εστίασε στην έλλειψη ενημέρωσης και συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων, στη μη αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων κατάσβεσης, ενώ τόνισε πως οι αρμόδιοι επικεφαλής γνώριζαν τον επερχόμενο κίνδυνο, αλλά δεν έδρασαν έγκαιρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ο πραγματογνώμονας ημήτρης Λιότσιος, τόνισε: «Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί».

Δικηγόρος: Το ΕΣΚΕ έχετε καταθέσει ότι γνώριζε και έπρεπε να πάρει ευθύνη για απομάκρυνση των πολιτών. Στην έκθεση σας γράφετε ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε …

Μάρτυρας: Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική. Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος. Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί.

Συνήγορος υπεράσπισης: Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο;

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση, αλλά μέχρι τις 18.10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ρωτάω, αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά.

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενά της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα. Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα. Ό,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια.

«Το Λιμενικό ενημερώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Δανίας ότι βρίσκονται άνθρωποι στην θάλασσα»

Κατά την εξέταση του μάρτυρα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε, όταν μία κάτοικος της περιοχής σχολίασε μεγαλόφωνα «ο μάρτυρας σας λέει ότι ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός του ΠΣ ήταν άχρηστοι», ενώ ακολούθησε έντονη στιχομυθία.

Μάρτυρας: Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορείται ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί στη θάλασσα.

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Εμείς θέλουμε να μάθουμε ποιος έβαλε ή δεν έβαλε το χέρι του για να καούν τόσοι άνθρωποι.

Πρόεδρος: Όλοι αυτό ψάχνουμε.

Ο Δ. Λιότσιος επανέλαβε ότι στις 18:36 της 23ης Ιουλίου 2018 υπήρχε η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς στον Νέο Βουτζά. «Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ».

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Άρα γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες στο μέτωπο της φωτιάς στη Νταού Πεντέλης και ότι χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν; Είχαν αποδεχθεί ότι θα καεί ο κόσμος;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Δεν έγινε καμία ενέργεια από τους υπεύθυνους, ενώ γνώριζαν ότι κινδυνεύει κόσμος, τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς (σ.σ.: απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ