ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Τζωρτζίνας: «Όταν υπέστη ανακοπή σοκαριστήκαμε» είπε η διευθύντρια στο Καραμανδάνειο

Θάνατος Τζωρτζίνας: «Όταν υπέστη ανακοπή σοκαριστήκαμε» είπε η διευθύντρια στο Καραμανδάνειο
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Το σοκ των γιατρών όταν η Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή, ενώ τίποτα δεν προμήνυε κάτι τέτοιο, περιέγραψε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για την «ανθρωποκτονία» της πρωτότοκης κόρης της, η παιδίατρος, Αικατερίνη Τριάντου, διευθύντρια στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Καταθέτοντας, η γιατρός τόνισε πως η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν καλή και οι γιατροί σοκαρίστηκαν όταν έπαθε ανακοπή.

«Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον αναρωτιόμασταν “γιατί, τι έγινε;” Δεν είχε κανείς να πει τίποτα. Σηκωθήκαμε όλοι με ένα κόμπο στο στομάχι και πήγαμε στις δουλειές μας» είπε και συνέχισε:


«Δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος. Πρέπει να έχεις κάτι για να πεθάνεις… Υπάρχει κάποια αιτία που οδηγείται εκεί ο άνθρωπος. Στη μικρή τουλάχιστον μέχρι τις 9/4 δεν υπήρχε καμία αιτία…».

Μάλιστα, η μάρτυρας υπογράμμισε: «Ευτυχώς πριν την ανακοπή είχε γίνει αξονική εγκεφάλου αν και δεν χρειαζόταν αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε αυτό το παιδί που είχε υποστεί τόσα πολλά. Θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν μετά».

Αναφερόμενη στην εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο , έπειτα από αναφορά της μητέρας για επεισόδιο σπασμών, η μάρτυρας είπε:

«Όταν με ενημέρωσαν μου είπαν ότι πριν από 15 ημέρες η μάνα είχε φέρει νεκρό και ένα ακόμη αδελφάκι και ένα ακόμη αδελφάκι στο πλαίσιο λευχαιμίας πέθανε».

Για το λόγο αυτό εξήγησε ότι ζήτησε σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων και καρδιολογικές οι οποίες, ωστόσο, όπως ενημερώθηκε είχαν γίνει πρόσφατα και η καρδιολόγος δεν το έκρινε απαραίτητο.

«Δεν μπορεί ένα στιγμιαίο γεγονός να αποδοθεί σε κάτι. Δεν βρέθηκε κάτι…» επέμεινε η μάρτυρας η οποία περίγραψε πως μετά από ένα εμετό του παιδιού αποφάσισε την παράταση της νοσηλείας.

«Το παιδί δεν μου απαντούσε σε ό,τι το ρωτούσα αλλά συνεργαζόταν σε ό,τι του ζητούσα. Είπα στη μαμά ότι δεν έδειξαν τίποτα οι εξετάσεις, δεν βρήκαμε νόσο, να το πάτε σπίτι και σκεπτόμενη τα άλλα παιδιά της της είπα η πόρτα μας είναι ανοιχτή … Δεν μου είπε τίποτα. Ήθελα να της δώσω θάρρος να γυρίσει σπίτι της… Εγώ έβλεπα έναν άνθρωπο πονεμένο δίπλα στο παιδί του…» ανέφερε και στη συνέχεια μίλησε για τον εμετό του παιδιού και την απόφαση της να παραμείνει το παιδί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Η κ. Τριάντου δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης που για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για «στημένη ανάκριση».

«Αυτά που έζησα κατέθεσα» απάντησε η μάρτυρας, η οποία κλήθηκε να εξηγήσει «από τι πέθανε το παιδί;».

«Δεν πέθανε σε εμένα το παιδί» ανέφερε η γιατρός και συμπλήρωσε πως «αν ξέραμε δεν θα ήμασταν εδώ».

Κούγιας: Με χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκληθεί ανακοπή ;


Μάρτυρας: Nα ρωτήσετε αναισθησιολόγο, εγώ δεν έχω δουλέψει ποτέ με κεταμίνη. Υπάρχουν φάρμακα , όπως ναρκωτικά κλπ που κάνουν ανακοπή.


Κούγιας: Σας είπαν πώς έπαθε ανακοπή;


Μάρτυρας: Mου είπαν ότι το βρήκαν πεθαμένο και έκαναν τεράστια προσπάθεια να το επαναφέρουν.


Κούγιας: Μπορείτε να εξηγήσετε πώς η κεταμίνη οδηγεί σε ανακοπή;


Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω τη δράση του φαρμάκου.


Κούγιας: Υπήρχε κεταμίνη στο νοσοκομείο;


Μάρτυρας: Στο τμήμα μου δεν υπάρχει, οι αναισθησιολόγοι την ξέρουν. Εγώ την έμαθα αργότερα όταν ρώτησα.


Κούγιας: Το ίδιο και η κατηγορούμενη, το έμαθε μετά… Θα μπορούσε να προκαλέσει ανακοπή με φραγή μύτης και στόματος;


Μάρτυρας: Δεν είμαι εγκληματολόγος. Ήμουν μπροστά;


Κούγιας: Θα μπορούσε;


Μάρτυρας: Ξέρω ότι οι μανάδες αγαπάνε τα παιδιά τους…


Πρόεδρος: Μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία;


Μάρτυρας: Βεβαίως. Η εσκεμμένη ασφυξία είναι αιτία ανακοπής.

Η μάρτυρας αναφερόμενη στη στιγμή που την εξέτασε περιέγραψε πως «ήταν εντελώς καλά και έτρωγε απ’ έξω …», ενώ στη συνέχεια επανέλαβε πως «είδαμε τα συμπτώματα» σχετικά με τον εμετό που στάθηκε η αφορμή να παραμείνει στο νοσοκομείο.

«Αυτό που κατάλαβα ήταν πως το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση… Λέω πώς μπορεί να πεθάνει έτσι ένα παιδί που θέλει να φάει σουβλάκια;» είπε.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «το εικοσιτετράωρο που ήμουν εγώ και έλεγξα το παιδί ήταν ασυμπτωματικό και γι αυτό είπα να πάρει εξιτήριο. Δεν ξέρω τι έγινε μετά…».

Η μάρτυρας στις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης επανέλαβε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε με το παιδί.

«Είμαι μάνα δυο παιδιών ... Δεν μπορώ να φανταστώ μια μάνα να σκοτώνει το παιδί της. Εγώ είμαι γιατρός σώζω ζωές…» είπε φορτισμένη και συμπλήρωσε «τα παιδιά δεν πεθαίνουν από έμφραγμα».

Η επιμονή της παιδιάτρου ότι «το παιδί δεν έκανε συμπτώματα που ήταν συμβατά με καρδιακή νόσο», οπότε η εξέταση χόλντερ δεν θα βοηθούσε προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης.

Κούγιας: Μας έχετε τρελάνει στα ψέματα. Τόσα ψέματα δεν έχει πει κανείς.

Μάρτυρας: Είμαι δημόσιο πρόσωπο παρακαλώ κυρία πρόεδρε να με προστατεύσετε

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ κύριε συνήγορε

Κούγιας: Αφήσατε ένα παιδάκι να πεθάνει επειδή ήταν Σαββατοκύριακο και πήγατε διακοπές. Η κατηγορούμενη είναι κατηγορούμενη από εσάς (…)

Κούγιας: Αφού δεν έγιναν εξετάσεις στις 9.4 ή στις 10.4 πως είστε σίγουρη ότι δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές;

Μάρτυρας: Οι γιατροί ξέρουν εκείνη την ώρα αν υπάρχει λόγος...

Κούγιας : Οι γιατροί δεν κάνουν λάθη;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω...

Κούγιας: Μπορεί να έχει γίνει ιατρικό λάθος εδώ; Αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν έκανε τίποτα, τι άλλο μπορεί να συνέβη;

Μάρτυρας: Δεν μου έρχεται η φράση στα ελληνικά... it's up to you...

Κούγιας: Ε, τότε θα πω κι εγώ Κορωπί. Καλές γιορτές …

ΔΗΜΟΦΙΛΗ