ΕΛΛΑΔΑ

Παιδεία: Τι θα συμβεί στα ολοήμερα σχολεία

Παιδεία: Τι θα συμβεί στα ολοήμερα σχολεία
Μικροί...μαθητές στο νηπιαγωγείο (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία της χώρας ξεκαθαρίζει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία για την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων από τους γονείς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

Αυτό που δεν διευκρινίζεται στην εγκύκλιο είναι τι θα ισχύσει για τους μαθητές των οποίων ο ένας γονιός εργάζεται και ο άλλος είναι άνεργος, ενώ «θολό» παραμένει το τοπίο και όσον αφορά στην εγγραφή μαθητών των οποίων οι γονείς είναι αυτοαπασχολούμενοι, συνεπώς δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση από εργοδότη.

Οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν έως τις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο θα υπάρχει η δυνατότητα να συγκροτηθούν τμήματα πρόωρης υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά σχολεία και Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.

Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Ακόμη, οι μαθητές θα μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ