ΕΛΛΑΔΑ

Η κατάσκοπος Ιρίνα με τη διπλή ζωή ως «Μαρία Τ.» - Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη της

Η κατάσκοπος Ιρίνα με τη διπλή ζωή ως «Μαρία Τ.» - Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη της
Οι Έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Ιρίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων, γνωστή ως «illegals» Facebook

Η ελληνικής υπηκοότητας και ρωσικής καταγωγής «Μαρία Τ.» που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Παγκράτι, αποδείχτηκε τελικά... η κατάσκοπος Ιρίνα. Δρούσε για λογαριασμό ξένης χώρας και η δράση της αποκαλύπτεται σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΠ.

Η αντίστροφή μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων που έχουν αποβιώσει. Ως κατάσκοπος η αλλοδαπή Ιρίνα, Ρωσίδα σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διπλή ζωή.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούσε ως «Μαρία Τ.», που ζούσε και διατηρούσε κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτά στο Παγκράτι, ενώ εμφανιζόταν και ως φωτογράφος. Η πολιτογράφησή της, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγινε ως παιδί Ελλήνων ομογενών, ενώ απέκτησε την ελληνική ταυτότητα το 2018.

Τη δράση της ξεσκέπασε συστηματική έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Οι Έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Ιρίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων, γνωστή ως «illegals». Οι κατάσκοποι αυτής της κατηγορίας εφοδιάζονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους, με στοιχεία ταυτότητας ανθρώπων, ακόμη και μικρών παιδιών που έχουν πεθάνει.

Η Ιρίνα που εμφανιζόταν ως Ελληνίδα Μαρία είχε εξαπατήσει και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους που δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα, ούτε βέβαια και τη μυστική δράση της. Με την ελληνική ταυτότητα η Ιρίνα μπορούσε να κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Ιανουάριο έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρωσία, όπως και ο σύζυγός της που φέρεται να είναι κατάσκοπος και την ίδια περίοδο έφυγε για τη Βραζιλία.

Κόστισε 5 εκατ. ευρώ η «κατασκευή χαρακτήρα»

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι για να «μεταμορφωθεί» η Ρωσίδα Ιρίνα (σ.σ. όπως την αναφέρουν τα ρεπορτάζ των καναλιών Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα) σε Μαρία Τ., η διαδικασία στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστίζει, όπως λένε, η «κατασκευή χαρακτήρων».

Το νήμα της υπόθεσης για τη δράση της ως κατάσκοπος άρχισε να ξετυλίγεται πριν από δύο μήνες, όταν οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφό της. Η σύλληψη θορύβησε, όπως ήταν λογικό, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των «illegals», ανακάλεσαν την Μαρία Τ. στη Μόσχα και την «εξαφάνισαν».

Η ίδια, ανέφερε στους γνωστούς της στην Ελλάδα ότι θα έφευγε για κάποιες δουλειές στο εξωτερικό και ότι θα επέστρεφε σε έναν μήνα, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ, κλείνοντας το μαγαζί και διαγράφοντας όσα στοιχεία μπορούσε από τα social media.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ