ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό με τον γερανό της αστυνομίας στην πορεία για τα Τέμπη

Παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό με τον γερανό της αστυνομίας στην πορεία για τα Τέμπη
Στιγμιότυπο από την «τρελή πορεία» του γερανού της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας κατά τη συγκέντρωση για την τραγωδία στα Τέμπη Facebook

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά τις εικόνες από την συγκέντρωση για την τραγωδία στα Τέμπη, με το γερανό της αστυνομίας  να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην οδό Ακαδημίας, παρασέρνοντας κάδο απορριμμάτων προς το μέρος των διαδηλωτών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνιος Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας με στόχο να διαπιστωθεί η διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Η έρευνα ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνήσει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τον αστυνομικό που οδηγούσε τον γερανό όπως τυχόν διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απόπειρα ή και τετελεσμένη και επικίνδυνη σωματική βλάβη στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξε τραυματισμός διαδηλωτών.

Το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με τα βέλη να στρέφονται προς την ΕΛ.ΑΣ. για το γεγονός ότι ο κάδος τραυμάτισε τον διαδηλωτή και θα μπορούσε να έχει προκληθεί μέχρι και δυστύχημα.

Αντίδραση από το ΜέΡΑ25

Το βίντεο με τον γερανό της αστυνομίας προκάλεσε την αντίδραση και του ΜέΡΑ25, που με ανάρτηση ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, να κινηθεί άμεσα πειθαρχική διαδικασία.

«Κύριε Θεοδωρικακο, σε αντίθεση με τις διμοιρίες σας, ο γερανός της ΕΛ.ΑΣ. έχει αριθμό και μπορεί να ταυτοποιηθεί. Αναμένουμε άμεσα την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας και την καταδίκη της δολοφονικής αυτής επίθεσης», αναφέρει η ανάρτηση του κόμματος στο Twitter.

Για 5 αστυνομικούς τραυματίες κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ.

Η ελληνική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τις εντάσεις που προκλήθηκαν κατά τη μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη, στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ