ΕΛΛΑΔΑ

Το tweet της ρωσικής πρεσβείας για την 25η Μαρτίου με τον φιλέλληνα Νικολάι Ράικο

Το tweet της ρωσικής πρεσβείας για την 25η Μαρτίου με τον φιλέλληνα Νικολάι Ράικο
«Η Ελλάδα ήταν πάντα ''μητέρα'' του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας», όπως έλεγε ο ίδιος ο Νικολάι Ράικο EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μια περίοδο που εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, έκανε ανάρτηση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Μάλιστα, με tweet έκανε αναφορά σε έναν από τους Ρώσους φιλέλληνες, τον Νικολάι Ράικο. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο Νικολάι Ράικο, ήταν αξιωματικός του ρωσικού πυροβολικού και σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ήταν πάντα «μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας».

Το όνειρό του να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες εκπληρώθηκε όταν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα μέσω της Ιταλίας:

«Ήρθα στην Ελλάδα το 1827. Ήμουν απλά ένας φιλέλληνας, οπλισμένος μόνο με ένα πιστόλι, μαζί με ένα τμήμα του πυροβολικού».

Συμμετείχε στις μάχες στη Χίο το 1827-1828. Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο Νικολάι Ράικο έγινε στενός συνεργάτης του. Διορίστηκε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και ήταν εξαιρετικά δραστήριος σε αυτή τη θέση, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως φρούραρχος της Πάτρας.

Τον Ιούνιο του 1829 πήρε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Καποδίστρια. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Πάτρας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1830.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ