ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από σκάφος που μεταφέρει μετανάστες νότια της Κρήτης

Σήμα κινδύνου από σκάφος που μεταφέρει μετανάστες νότια της Κρήτης
Επιχειρηση διάσωσης (φωτογραφία αρχείου) Marina Militare/Handout via REUTERS

Συναγερμός σήμανε στις λιμενικές αρχές της Κρήτης μετά από σήμα κινδύνου που εξέπεμψε σκάφος στο οποίο επιβαίνουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου, 200 παράτυποι μετανάστες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το σημείο από όπου ελήφθη το σήμα κινδύνου, και συγκεκριμένα 80 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και 15 ναυτικά μίλια εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό, η ακτοφυλακή κινητοποιήθηκε άμεσα μόλις έλαβε το σήμα κινδύνου από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος.

Σύμφωνα πάντως με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχεδόν 200 παράτυποι μετανάστες που επιβαίνουν στο 25μετρο ξύλινο σκάφος διατύπωσαν αίτημα να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Φορτηγό πλοίο που βρίσκεται ήδη στο σημείο, ανέφερε στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας, ότι προς το παρόν το σκάφος δεν χρήζει βοήθειας, ωστόσο οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε αυτό ζητούν να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την τύχη των παράτυπων μεταναστών, καθώς το συμβάν λαμβάνει χώρα στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Αν και το σκάφος είναι αρκετά μακριά από την Γαύδο, όπως εξήγησε στο CNN Greece, η Δήμαρχος Ευαγγελία Καλλινίκου, σε περίπτωση που χρειαστεί, οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού βρίσκονται σε ετοιμότητα να παράσχουν κάθε βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, στο πλαίσιο της ανθρωπιάς. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε, χωρίς υποδομές».

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουν στο ταξίδι τους, είπε η κα Καλλινίκου και μας μετέφερε τα συγκλονιστικά λόγια που της είπε πριν λίγο καιρό μια μητέρα-πρόσφυγας. Η ίδια τόνισε πως δεν έχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με το σκάφος, πάντως οι καιρικές συνθήκες είναι καλές στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ