ΕΛΛΑΔΑ

Ύπατη Αρμοστεία: «Ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού» τα κέντρα κράτησης

Ύπατη Αρμοστεία: «Ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού» τα κέντρα κράτησης
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με “ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού” παρομοιάζει τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, σε ομιλία του στην Γενεύη δήλωσε ότι το προσωπικό της υπηρεσίας του παρατήρησε μια "ανησυχητική αύξηση των κρατήσεων μεταναστών στην Ευρώπη", σε χώρους στους οποίους περιλαμβάνονται τα hotpots, τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ κάλεσε τις αρχές να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των παιδιών καθώς εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.

"Ακόμη και τα ασυνόδευτα παιδιά συχνά κρατούνται μέσα σε κελιά φυλακών ή σε κέντρα που περιφράσσονται από συρματοπλέγματα. Η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να υπερισχύει των στόχων της μετανάστευσης. Πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση των παιδιών", τόνισε ο Ζέιντ.

Σημειώνεται ότι τα κέντρα καταγραφής μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπως αυτό στη Μόρια της Μυτιλήνης, έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης, από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου.

Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει σύστημα καταγραφής των κρατήσεων αυτών. "Τα στοιχεία αυτά φοβάμαι πως θα είναι σοκαριστικά", δήλωσε εκφράζοντας λύπη για την "έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική που ακούμε και εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο", η οποία και υποκινεί τη βία, όπως στη Βουλγαρία.
Αντίθετα ο Ζέιντ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις για να καλύψουν τις ανάγκες των μεταναστών, αναφέροντας τη Λαμπεντούζα και το Παρίσι.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στους 160.000 ανθρώπους που οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να επανεγκαταστήσουν τον Σεπτέμβριο του 2015, λιγότεροι από 1.600 έχουν επανεγκατασταθεί μέχρι τώρα.

Συνολικά 208.150 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη φέτος μέσω της Μεσογείου, και πάνω από 2.850 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της.

Η πλειοψηφία (157.119) είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σχεδόν άλλοι 50.000, κυρίως προερχόμενοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, εισήλθαν στην Ιταλία κυρίως από τις λιβυκές ακτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ