ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ραδιοφάρμακο ελληνικής παραγωγής, προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Νέο ραδιοφάρμακο ελληνικής παραγωγής, προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
unsplash (αρχείου)

Ένα νέο πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο, που μόλις κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, προσφέρει για πρώτη φορά υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση εστιών του καρκίνου του προστάτη σε όλες τις φάσεις της νόσου.

Να σημειωθεί, ότι το φάρμακο χορηγείται μόνο σε μονάδες πυρηνικής ιατρικής, από επαγγελματίες υγείας, εξειδικευμένους στη χρήση συστημάτων ποζιτρονιακής μοριακής απεικόνισης.

Ειδικότερα, το νέο σκεύασμα χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί:

  • εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες και άλλους ιστούς, εκτός του προστάτη πριν από την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής.
  • εάν η νόσος έχει υποτροπιάσει σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα του PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου) στο αίμα αυξάνονται μετά από προηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Το ραδιοφάρμακο φέρει την ονομασία PróstaLumin και η δραστική του ουσία είναι το επισημασμένο με φθόριο 18 ειδικό προστατικό αντιγόνο της μεμβράνης ([18F]-PSMA-1007). Διατίθεται στη μορφή ενέσιμου διαλύματος και χρησιμοποιείται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (εξέταση PET scan).

«Για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεση μας μία αναίμακτη και μη επεμβατική εξέταση, που προσφέρει στους γιατρούς και τους ασθενείς τη δυνατότητα εξαιρετικής ακρίβειας στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε όλη την πορεία της νόσου», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, Συντονιστής Διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής και Διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα στον «Ευαγγελισμό».

‘Όπως εξηγεί, «όταν το ραδιοφάρμακο χορηγείται στον ασθενή, συνδέεται με το ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης (PSMA) και προσλαμβάνεται από τα κύτταρα, ενώ εκπέμπει επίσης ακτινοβολία, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με σάρωση PET. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να δουν πού βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό».

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται από 3.200 έως 3.400 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη. Από αυτές:

  • Το 65% - 70% των νέων περιπτώσεων οδηγούνται σε ριζική προστατεκτομή.
  • Το υπόλοιπο 30% - 35% των νέων διαγνώσεων παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση (φαρμακευτική αγωγή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των νέων διαγνώσεων θα παρουσιάσει μετά από χρόνια βιοχημική υποτροπή της νόσου και από αυτούς άλλο περίπου 40% θα εμφανίσουν επίσης μετά από μακρόχρονη εξέλιξη ορμονοάντοχο(ευνουχοάντοχο) καρκίνο του προστάτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το ραδιοφάρμακο παράγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που έχει αναπτύξει 2 εργοστάσια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια παρασκευής και διάθεσης του σκευάσματος εκτός από την Ελλάδα και στις χώρες των Βαλκανίων.

Η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας πολυκεντρική κλινική μελέτη (φάσης ΙΙΙ) στην οποία συμμετείχαν190 ασθενείς προκειμένου να ελεγχθεί η αξία του ραδιοφαρμάκου στην ανίχνευση της υποτροπής ή και μεταστατικών αλλοιώσεων καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2021, καθώς αναδείχθηκε η διαγνωστική ανωτερότητα του PróstaLumin.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ