ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει τελικά με την «κακοκαιρία εξπρές»

Τι ισχύει τελικά με την «κακοκαιρία εξπρές»
INTIME / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Για κακοκαιρία «εξπρές» έκαναν λόγο τα προηγούμενα 24ωρα οι μετεωρολόγοι, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, ακόμα και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα. Τι ισχύει τελικά με την «κακοκαιρία εξπρές»; Ο Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί στο CNN Greece, τα χαρακτηριστικά της εν λόγω κακακαιρίας και αναφέρεται σε «πτώση θερμοκρασίας, έως και 5 βαθμούς από βορρά έως το νότο, αλλά και ισχυρούς ανέμους».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, «οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, βόρειοι - βορειοδυτικοί κυρίως σε Ιόνιο και Αιγαίο, ενώ αναμένονται λίγες βροχές, περιορισμένης έκτασης. Την Τετάρτη (29/3) αναμένεται να διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ωστόσο από το πρωί της Πέμπτης (30/3) ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί και πάλι. Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει περίπου 3-4 βαθμούς, δηλαδή θα έχουμε και πάλι υψηλές για την εποχή, θερμοκρασίες».

Προσθέτει ότι, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν το κάψιμο ξερών χόρτων που επιτρέπεται πριν την αντιπυρική περίοδο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αποτελούν κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών.

Για τη σημερινή ημέρα (28/3) προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Εύβοιας, τοπικά θυελλώδεις δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και από το βράδυ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, κατά το υπόλοιπο της Τρίτης (28/03).

Πιο αναλυτικά, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται το πρωί της Τρίτης (28/03) στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και το Αιγαίο.

Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ενώ ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και στην Κρήτη. Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία και στη Στερεά έως περιοχές με υψόμετρο περίπου 900 μέτρων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη (29/03) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους και στα ορεινά της Κρήτης, άνω των 1.200 μέτρων.

Στις περιοχές όπου αναμένονται βροχές, καταιγίδες, ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά περιλαμβάνεται και ο νομός Αττικής και κυρίως τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα αυτού. Στους χάρτες 1 και 2 ενδεικτικά παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται κατά το μεσημέρι (Χάρτης 1) και τις πρώτες βραδινές ώρες (Χάρτης 2) της Τρίτης 28/03.

xartis-1.jpg
Ο υετός που αναμένεται κατά το μεσημέρι της Τρίτης (28/03)
xartis-2.jpg
Ο υετός που αναμένεται κατά τις πρώτες βραδινές ώρες της Τρίτης (28/03)

Ο καιρός από την ΕΜΥ

ΤΡΙΤΗ 28-03-2023

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το βράδυ και από τα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί 6 με 7, βαθμιαία 7 με 8 και από το βράδυ βορειοδυτικοί τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6, από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29-03-2023

Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από το μεσημέρι βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε χαμηλές για την εποχή τιμές. Στα δυτικά θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΕΜΠΤΗ 30-03-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Μόνο στα βορειοανατολικά θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-03-2023

Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια πελάγη έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01-04-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, ενώ από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02-04-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ