ΕΛΛΑΔΑ

Επαναστατική εξέλιξη στην ουρολογία με τεχνολογία moses laser

Επαναστατική εξέλιξη στην ουρολογία με τεχνολογία moses laser

Από την ομάδα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Λιθίασης και Προστάτη του ιατρού Βεβελογιάννη Παναγιώτη Διευθυντού Ουρολόγου στον Ομιλο Υγεία-Μητέρα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα Laser, τεχνολογίας Moses, το οποίο αλλάζει για πάντα το πρόσωπο της Ουρολογίας όσον αφορά τα προβλήματα της υπερτροφίας του προστάτη και της λιθίασης των νεφρών.

HoLEP : Laser εκπυρήνιση προστάτη με τεχνολογία Moses

Ιατρική από το μέλλον φέρνει στην χώρα μας η ομάδα των ιατρών που μας έχει συνηθίσει σε καινοτόμους επεμβάσεις έχοντας εισαγάγει από τριετίας την HoLEP που αποτελεί την κορωνίδα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για τον προστάτη που απασχολεί τα δύο τρίτα των ανδρών και που διενεργείται σε επιλεγμένα μόνον κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.

Στον χώρο της Ιατρικής τεχνολογίας οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γρηγορότεροι από πολλές άλλες τεχνολογίες και έτσι εμφανίζονται συχνά ιατροτεχνολογικά προϊόντα ρηξικέλευθης τεχνολογίας που ανατρέπουν την εξελικτική ροή μιας υπάρχουσας και πολύ καλής τεχνικής προς το συμφέρον πάντοτε του ασθενούς.

Ο νέος χρυσός κανόνας πλέον για τον προστάτη σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και με την βοήθεια του διπαλμικού Laser Moses 2.0 έχει μετονομασθεί σε MoLEP και προσφέρεται αποκλειστικά στους συμπολίτες μας από την ομάδα των ιατρών του Νοσοκομείου Μητέρα.

Η νέα τεχνολογία προαγάγει την αντιμετώπιση του προστάτη και την εκτοξεύει στην επόμενη γενιά, μοχλεύοντας ευελιξία, ταχύτητα και ισχύ. Ο πρώτος ελεγχόμενος παλμός Laser διαχωρίζει το νερό με έναν στεγανό θύλακο αέρος δημιουργώντας έτσι ένα πέρασμα για την επόμενη ακολουθία Laser ώστε να παραδοθεί με την βέλτιστη ακρίβεια και ασφάλεια στον στόχο, αποφεύγοντας τις διαθλάσεις και την απορρόφηση της ενεργείας που συνέβαινε στο παρελθόν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται 20% ταχύτερος χρόνος επέμβασης, 40% καλύτερη αιμόσταση με μηδενική απώλεια αίματος ώστε σε ένα ποσοστό 90% οι ασθενείς με προστάτη να εξέρχονται αυθημερόν, έχοντας μάλιστα αφαιρεθή και ο καθετήρας την ίδια μέρα. Το κόστος για τα νοσοκομεία είναι σημαντικά μικρότερο λόγω μειωμένης νοσηλείας και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ομαλή, συντομώτατη και απαλλαγμένη από την νοσηρότητα επιπλοκών. Η υψηλής εξειδίκευσης τεχνική εκ μέρους των ιατρών που συνοδεύει το νέο Laser προυποθέτει κατόπιν μεγάλης καμπύλης εκμάθησης την En Bloc (σε ένα τεμάχιο δηλαδή) εκπυρήνιση του αδένος, καθώς και την έγκαιρη απελευθέρωση του σφιγκτήρος, ώστε να πληρούνται τα διεθνή βιβλιογραφικά κριτήρια και οι σύγχρονες μελέτες που όλες συγκλίνουν πλέον στο ότι η MoLEP είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος που διαθέτει σήμερα η επιστήμη για το χρόνιο πρόβλημα που βασανίζει τους άνδρες.

Με την νέα επέμβαση , δεν παραμένει υπολειμματικός ιστός ακόμη και σε αδένες 350 κυβικών , ώστε να μηδενίζονται οι πιθανότητες επανεπεμβάσεων στο μέλλον και λόγω δε της αρίστης αιμοστατικής ικανότητος του Laser, να μην χρειάζεται επίσης να διακόπτεται τυχόν αντιπηκτικτική αγωγή καρδιοπαθών ασθενών.

RIRS: Ανιούσα Ενδοσκοπική Λιθοτριψία με Moses Laser

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και εκτελείται χωρίς τομές και ελάχιστα παρεμβατικά με την βοήθεια μιας ελαχίστης διαμέτρου κάμερας η οποία εισέρχεται ανάδρομα μέσω του ουρητήρος και μπορεί να επισκεφθεί και τα πλέον δυσπρόσιτα μέχρι τώρα σημεία των καλύκων του νεφρού λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας της Moses ίνας Laser.

Έτσι με απευθείας οπτική επαφή οι λίθοι ανεξαρτήτως μεγέθους η σκληρότητος εξαχνώνονται, μεταπίπτοντας από στερεά σε αέρια κατάσταση με έναν συνοπτικό τρόπο σε μια μόνον συνεδρία. Η νέα τεχνολογία με τα 120 Hz συχνότητος δέσμης επιτυγχάνει 20% ταχύτερους χρόνους, 33% βελτιωμένη ικανότητα κατακερματισμού και 50% μειωμένη οπισθοχώρηση του λίθου κατά την διαδικασία (λόγω του αντιπαλινδρομικής ιδιότητος Moses), ως και ταυτόχρονη αναρρόφηση των όποιων μικροσωματίων διαμέτρου μόλις ενός μικρού προκύψουν.

Η απουσία ύπαρξης συγκριμμάτων του λίθου είναι ακριβώς και το γεγονός για το οποίο αποφεύγεται ο τραυματισμός του ουρητήρος κατά την κάθοδό τους , ως επίσης απουσιάζει και η εισαγωγή λαβίδων σύλληψης των συγκριμμάτων που επέφεραν και αυτά τραυματισμούς.

Για τους πραγματικά ευμεγέθεις κοραλλιοειδείς λίθους που καταλαμβάνουν όλο το εσωτερικό του νεφρού, εκεί που ο βαθμός δυσκολίας υπερβαίνει τις δυνατότητες κάθε άλλης επεμβάσεως, η ομάδα των ιατρών έχει εισαγάγει με επιτυχία την συνδυασμένη ανιούσα λιθοτριψία RIRS ταυτόχρονα με την Laser διαδερμική προσπέλαση (mini PCNL), την επονομαζομένη ECIRS όπως μας εξηγούν οι ιατροί. Απαιτεί τον άριστο συγχρονισμό δύο πεπειραμένων χειρουργών, όπου από μια ελαχίστη οπή πέντε χιλιοστών εισέρχεται η πρώτη mini κάμερα απ’ ευθείας στον νεφρό, ενώ ταυτοχρόνως η δεύτερη προσεγγίζει ενδοσκοπικά το νεφρό ανερχομένη τον ουρητήρα. Ο λίθος ανεξαρτήτως μεγέθους εξαχνούται με την βοήθεια των Lasers και ο ασθενής επιστρέφει την επομένη στην οικία του χωρίς σωλήνες παροχετεύσεων που προυπέθεταν οι παλαιές τεχνικές.

Η παγκόσμια καινοτομία της μεθόδου ECIRS, είναι η πλήρης ύπτια θέση του ασθενούς κατά την διενέργεια της επεμβάσεως για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία , η αλλοιώς, η τροποποίησις της παλαιοτέρας Galdakao κατά ''Athens Modified Valdivia Position'', όπως θέλησαν να την ονομάσουν η ομάδα των ιατρών στο Διεθνές Συνέδριο της SIU, κατόπιν της πόλης μας από την οποία προήλθε η τεχνική, αποφεύγοντας πλήρως τους κινδύνους θρομβοεμβολικών επεισοδίων που προυπέθετε στο παρελθόν η επι μακρό διάστημα πρηνής θέσις του ασθενούς.

Είναι χαρά μας να συμβαδίζει η χώρα μας με τις εξελίξεις της Ιατρικής και να παρέχονται υψηλής ποιότητος υπηρεσίες στους ασθενείς αντάξιες του εξωτερικού .

Το μέλλον είναι εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία της Ουρολογικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτου και Λιθίασης στα τηλέφωνα : 6946783042 & 6989933802.

Info

Ο Παναγιώτης Βεβελογιάννης είναι Χειρουργός Ουρολόγος γεννημένος στο New Jersey Η.Π.Α, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών ’79, κάτοχος BSc in Biochemistry από το University of Minnessota USA, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ειδικευμένος στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Μεταξά και στο New Jersey University of Medicine Hospital USA.

Είναι ειδικευμένος στην ενδοουρολογία, στην ενδοσκοπική χειρουργική προστάτου, καρκίνου της κύστεως και νεφρολιθιάσεως.

Είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο ατμού REZUM για τον προστάτη και αποκλειστικά πιστοποιημένος από την Boston Scientific Αμερικής, για την εκτέλεση της μεθόδου στην Αθήνα. Έχει συμβάλει στην καθιέρωση του Holmium Laser για την θεραπεία του προστάτη, εφαρμόζοντας τη μέθοδο HoLEP ως επέμβαση εκλογής στην Αθήνα.

Είναι μέλος της Ελληνοαμερικανικής ιατρικής εταιρείας, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, του International College of Surgeons και του Hellenic Medical Society Of New York (KRIKOS).

Τέλος, ο κος Βεβελογιάννης είναι Διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτη και Λιθίασης στο Μητέρα.