ΕΛΛΑΔΑ

Με θανατηφόρες επιπλοκές στα οστά κινδυνεύει το λευκό τιγράκι

Με θανατηφόρες επιπλοκές στα οστά κινδυνεύει το λευκό τιγράκι
Το μικρό λευκό τιγράκι, που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο IN TIME

Απειλητικές επιπλοκές εντοπίστηκαν στα οστά της μικρής λευκής τίγρης που βρέθηκε εγκαταλειμμένη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά από τη διενέργεια νέων εξετάσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο οι επιπλοκές αυτές, μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Τη φροντίδα της τίγρη έχουν αναλάβει 12 κτηνίατροι που ορίστηκαν από το ΥΠΕΝ, ωστόσο τα πράγματα μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ενώ μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, ώστε να πραγματοποιηθούν και εξετάσεις στα οστά. Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν από ειδικούς κτηνιάτρους.

Στην ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αναφέρει:

«Την Τετάρτη 29 Μαρτίου συνεδρίασε η δωδεκαμελής επιτροπή κτηνιάτρων που ορίστηκε από το υπουργείο. Εκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα από τις ως τώρα εξετάσεις και την κλινική εικόνα του ζώου και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του η οποία δεν αποκλείει το γεγονός εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, απειλητικών για τη ζωή του.

Θεωρήθηκε αναγκαία, η άμεση διενέργεια περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ασφαλέστερη τελική διάγνωση και πρόγνωση.

Για το λόγο αυτό, χθες Πέμπτη 30 Μαρτίου, το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο εντός Αττικής, όπου λήφθηκαν δείγματα βιοψίας οστών.

Το ληφθέν βιολογικό υλικό στάλθηκε για ιστοπαθολογικές εξετάσεις στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Άμεσα, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω διαχείριση του».

Συγκρότηση ομάδας για τη φροντίδα της μικρής τίγρη

Σε απόφαση του ΥΠΕΝ, 12 κτηνίατροι αναλαμβάνουν την φροντίδα της μικρής λευκής τίγρη, ενώ παράλληλα ορίζεται ο σκοπός της συγκρότησης της 12μελούς επιστημονικής επιτροπής.

Έπειτα από νέες εξετάσεις του ζώου, η επιτροπή θα κρίνει τον νέο κτηνιατρικό χειρισμό του ζώου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του. Επίσης, η επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας του ζώου σε εξειδικευμένο κέντρο ή φυσικό χώρο – πάρκο στο εξωτερικό, στον οποίο θα διασφαλίζεται η πλέον ενδεικνυόμενη για την περίσταση, φροντίδα και περίθαλψη του.

Έργο της Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε)

Η Ο.Ε. θα αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας μικρής τίγρεως που βρέθηκε εγκαταλειμμένη στην Αττική και θα υποβάλλει πρόταση, με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα από την κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση- εξέταση του ζώου και τα αποτελέσματα από τις ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που περιέχονται (Αξονική και μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές κλπ εξετάσεις) ή θα περιέλθουν στον ιατρικό φάκελο του ζώου.

Η Ο.Ε. θα διερευνήσει επίσης για τη δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας του ζώου σε εξειδικευμένο κέντρο ή φυσικό χώρο – πάρκο στο εξωτερικό, στον οποίο θα διασφαλίζεται η πλέον ενδεικνυόμενη για την περίσταση, φροντίδα και περίθαλψη του.

Η επικοινωνία της ομάδας εργασίας με τις δομές φιλοξενίας στο εξωτερικό θα γίνεται μέσω του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (Α.Ζ.Π.), το οποίο έχει οριστεί από την αρμόδια Δασική Αρχή ως μεσεγγυούχος και υπεύθυνος για τη φροντίδα, την περίθαλψη και την φιλοξενία του ζώου.

Η Ο.Ε. θα εξετάσει και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας και την ευζωία του ζώου. Με έγγραφη πρόσκληση του φορέα στον οποίο φιλοξενείται το ζώο (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο), μετά από πρόταση της Ο.Ε., δύνανται να κληθούν και να συμμετέχουν συμβουλευτικά, εξειδικευμένοι Κτηνίατροι, από Κέντρα περίθαλψης – φιλοξενίας στο εξωτερικό στους οποίους για το σκοπό της συνδρομής τους, κοινοποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία του ιατρικού φακέλου του ζώου.

Η Ο.Ε. θα ξεκινήσει άμεσα τις συνεδριάσεις της μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη της να επισκεφθούν άμεσα το χώρο φιλοξενίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Αττική, να ενημερωθούν από τους θεράποντες κτηνιάτρους και να έχουν ιδία αντίληψη για την κλινική κατάσταση του ζώου.

Η Ο.Ε. θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της το συντομότερο δυνατόν και θα υποβάλλει την σχετική πρόταση της στην Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος σε χρονικό διάστημα μέχρι 15 ημέρες από την ανάρτηση της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ