ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Πειραιά: Ελλείψεις στην ασφάλεια καταγγέλλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Φωτιά στον Πειραιά: Ελλείψεις στην ασφάλεια καταγγέλλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο
Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Για σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια και ακαταλληλότητα του κτηρίου στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά το πρωί της Κυριακής (2/4), κάνει λόγο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, «η φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου αποθηκεύονται άκρως εύφλεκτα υλικά… Προ τριών μηνών είχε σημειωθεί διάρρηξη του κτηρίου, κατά την οποία παραβιάστηκαν 7 πόρτες γραφείων, μεταξύ των οποίων και το αρχείο του Δικαστηρίου».

Νωρίτερα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,

»Σήμερα το πρωί (Κυριακή 2.4.2023) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην πολυκατοικία στην οποία στεγάζεται, μεταξύ άλλων γραφείων, υπηρεσιών και εμπορικών καταστημάτων το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη αρ. 31-33 στον Πειραιά. Η φωτιά φαίνεται να ξέσπασε σε ευρισκόμενο εντός στοάς ισόγειο κατάστημα πώλησης χρωμάτων της παραπάνω πολυκατοικίας, δηλαδή σε χώρο όπου αποθηκεύονται άκρως εύφλεκτα υλικά. Δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο και να μη επεκταθεί στα άνωθεν του ισογείου και στα πέριξ της πολυκατοικίας διαμερίσματα. Ωστόσο, τοξικές αναθυμιάσεις και πυκνοί καπνοί έχουν γεμίσει τους λοιπούς χώρους του κτιρίου, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

»Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο κτήριο παραδίδεται στις φλόγες (η πρώτη ήταν κατά τη δεκαετία του 1980) και ότι προ τριών μηνών περίπου είχε σημειωθεί διάρρηξη του κτηρίου, κατά την οποία παραβιάσθηκαν 7 πόρτες γραφείων, μεταξύ των οποίων το αρχείο του Δικαστηρίου, το computer room και γραφεία Προέδρων, ενώ εκλάπησαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακοί υπολογιστές που ανήκουν σε δικαστές και πιθανόν περιέχουν αρχεία που σχετίζονται με εκκρεμείς υποθέσεις.

Το σημερινό θλιβερό γεγονός, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου κτιρίου και καθιστά άκρως επιτακτική την ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά. Ήταν τυχαίο και ευτυχές ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ημέρα μη εργάσιμη, κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα και το Δικαστήριο είναι κλειστά. Ευχόμαστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Δικαστηρίου και να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή την πρόκληση σωματικών βλαβών στο προσωπικό του Δικαστηρίου, σε δικηγόρους και πολίτες. Στο χώρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά βρέθηκε άμεσα ο Προϊστάμενος του Δικαστηρίου, κ. Δήμος Χρυσός, Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων. Το κτήριο και οι υπηρεσίες του Δικαστηρίου αναμένεται να παραμείνουν κλειστές μέχρι να αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς».

Το χρονικό της φωτιάς

Φωτιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε πολυκατοικία στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο επταώροφης πολυκατοικίας, στην οδό Γούναρη, όπου βρίσκεται κατάστημα χρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους, καθώς στην πολυκατοικία στεγάζονται μόνο γραφεία, που σήμερα Κυριακή, είναι κλειστά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής / Πηγή: CNN Greece

Στο σημείο επιχείρησαν18 Πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

Προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ