ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό αίτημα για Black Hawk - Αυτοψία του CNN Greece στο εργοστάσιο που κατασκευάζονται

Ελληνικό αίτημα για Black Hawk - Αυτοψία του CNN Greece στο εργοστάσιο που κατασκευάζονται
Το CNN Greece επισκέφθηκε τη γραμμή παραγωγής της Sikorsky στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Lockheed Martin / Sikorsky

Επίσημο αίτημα (LoR for LoA) στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια νέων ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk που θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα αφορά σε έως 35 ελικόπτερα για την Αεροπορία Στρατού και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης (option) για ακόμη 14 Black Hawk για την Πολεμική Αεροπορία.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ ήταν να δεσμευτούν οι θέσεις στη γραμμή παραγωγής ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τα ελικόπτερα στις τιμές που προβλέπει η σύμβαση Multi-Year Χ ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky που ανήκει στη Lockheed Martin και τον αμερικανικό Στρατό.

Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμήθηκε να «τρέξει» πρώτα το πρόγραμμα του Στρατού Ξηράς, ανεξάρτητα από αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι το Αεροπορικό Επιτελείο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής ελικοπτέρου.

Έτσι, αποφασίστηκε να μπει η προαίρεση των 14 Black Hawk για την Πολεμική Αεροπορία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι θέσεις και τιμές θα παραμείνουν «κλειδωμένες» και οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2027.

Τα Black Hawk βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» της Αθήνας που θέλει να αντικαταστήσει τα γερασμένα Huey της Αεροπορίας Στρατού και στη συνέχεια τα SuperPuma της Πολεμικής Αεροπορίας που συμπληρώνουν 23 χρόνια υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ μάλιστα, τα BlackHawk θα αποτελούν τον βασικό τύπο ελικοπτέρου Ειδικών Επιχειρήσεων αφού μπορούν φέρουν βαρύ οπλισμό όπως πολυβόλα, ρουκέτες και πυραύλους Hellfire.

Θέμα εβδομάδων ή και ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η αποστολή επίσημου δεσμευτικού αιτήματος (LoR for LoA) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια ελικοπτέρων Black Hawk για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.Lockheed Martin / Sikorsky

Αυτοψία του CNN Greece

Το CNN Greece επισκέφθηκε τη γραμμή παραγωγής της Sikorsky στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα θρυλικά ελικόπτερα αλλά και η ακαδημία στην οποία εκπαιδεύονται πιλότοι από ολόκληρο τον κόσμο.

«Έχουμε φτιάξει πάνω από 5.000 Black Hawk τα οποία επιχειρούν με 35 χώρες στον κόσμο. Έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν μια πληθώρα αποστολών και να καλύψουν τις περισσότερες επιχειρησιακές ανάγκες μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Πολεμικό Ναυτικό ήδη επιχειρεί με τα S-70 Aegean Hawk και πρόσφατα αγόρασε τα MH-60 Romeo» τονίζει ο Γρηγόρης Κουτσογιάννης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται εδώ και έναν μήνα στη Φλόριντα όπου μαθαίνουν τα «μυστικά» των κορυφαίων στον κόσμο Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων MH-60 Romeo, τα οποία από τις αρχές του 2024 θα εξοπλίζουν τις Φρεγάτες του ελληνικού Στόλου.

Επιβιωσιμότητα στη μάχη

Οι άνθρωποι της Lockheed Martin καμαρώνουν για την επιβιωσιμότητα του ελικοπτέρου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο αεροσκάφος που έχει φτιαχτεί να αντέχει και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες ενώ στο ενεργητικό του έχει 4 εκατομμύρια ώρες πτήσης σε περιβάλλον μάχης. Μπορεί να πετάξει με ασφάλεια σε ύψος 4.000 ποδών, με πλήρες φορτίο, ακόμη και αν χάσει τον έναν από τους δύο κινητήρες ενώ τα στροφεία, οι κινητήρες και τα ευαίσθητα μέρη του Ελικοπτέρου μπορούν να αντέξουν πλήγμα από πυρομαχικά διαμετρήματος 50 χιλιοστών.

Η υπερκατασκευή, τα καθίσματα και τα σκέλη προσγείωσης είναι ενισχυμένα ώστε να αντέχουν σε μεγάλη πίεση στην περίπτωση πρόσκρουσης στο έδαφος, τα υδραυλικά και οι καλωδιώσεις βρίσκονται στο πάνω μέρος του αεροσκάφους ώστε να μην κινδυνεύουν από εχθρικά πυρά ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αμερικανικού Black Hawk που χτυπήθηκε από RPG-7 και κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θέλει να εντάξει το Black Hawk στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι η ομοιοτυπία και η συνακόλουθη μείωση του λειτουργικού κόστους.Lockheed Martin / Sikorsky

Ομοιοτυπία και κοινή εφοδιαστική αλυσίδα

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θέλει να εντάξει το Black Hawk στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι η ομοιοτυπία και η συνακόλουθη μείωση του λειτουργικού κόστους.

«Μια δυνητική αγορά των Black Hawk για τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία θα επιτρέψει μέσω της ομοιοτυπίας να μειωθεί σημαντικά το επιχειρησιακό κόστος των ελικοπτέρων και φυσικά μέσω της κοινής εφοδιαστικής αλυσίδας επιτυγχάνεται καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα» αναφέρει ο κ. Κουτσογιάννης.

Ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία θα «μοιράζονται» το ίδιο ακριβώς ελικόπτερο, με τη διαφορά ότι της ΠΑ θα διαθέτει ορισμένα επιπλέον ΚΙΤ για τις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης, τα οποία όμως μπορούν να αφαιρεθούν και εντός ολίγων ωρών να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε Black Hawk.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ