ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ilina»: Μήνυμα του 112 σε Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα, Ξάνθη

Κακοκαιρία «Ilina»: Μήνυμα του 112 σε Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα, Ξάνθη
Intime

Ενεργοποιήθηκε το 112 για Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα, Ξάνθη λόγω της κακοκαιρίας "Ilιna" που είναι σε πλήρη εξέλιξη, και πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας.

Στο μήνυμα σημειώνεται πως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) αναμένονται από τώρα ως αργά βράδυ.

Το 112 καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ilina», η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Τα φαινόμενα αναμένεται να γίνουν εντονότερα τις επόμενες ώρες με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «μάτι» της κακοκαιρίας.

Στην πλατεία Μακεδονομάχων, Λοχαγού Ντούρμα και Κανάκη στους Αμπελόκηπους υπήρξαν πτώσεις δέντρων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ και σε άλλες περιοχές της πόλης υπάρχουν παρόμοιες αναφορές αλλά και πτώσεις πινακίδων.

Καλλιάνος στο CNN Greece: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «ILINA» - Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

«Έντονες βροχές, καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας αλλά και ισχυρούς ανέμους», είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «ILINA» που θα επικρατήσει τα επόμενα 24ωρα, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Νωρίτερα, πολίτες που κατοικούν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας, έλαβαν μηνύματα από το 112 στα κινητά τους ενόψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Ilina».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, από τις απογευματινές προς τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (3/4) ο καιρός σταδιακά θα καταστεί άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτικά και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι μπόρες, οι βροχές κατά τόπους και οι ισχυρές καταιγίδες. Από το απόγευμα της σημερινής ημέρας, οι πιο έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στις περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, σε τμήματα των νοτίων Επτανήσων, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και προς τις βραδινές ώρες, σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του ΒΑ Αιγαίου. Ειδικά στη βόρεια Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο, τα φαινόμενα θα έχουν τέτοια ένταση που υπάρχει αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν και πλημμυρικά φαινόμενα», λέει ο κ. Καλλιάνος.

Στην Αττική, επισημαίνει ο μετεωρολόγος, τη Δευτέρα (3/4) αναμένονται βροχοπτώσεις, ίσως και τοπικές καταιγίδες, αλλά δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη δυναμική.

Αυτή η κακοκαιρία θα διατηρηθεί και αύριο Τρίτη (4/4) κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δηλαδή ναι μεν θα βρέξει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως κυρίως σε περιοχές των νησιών του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου (Λήμνος μέχρι Δωδεκάνησα και Καστελλόριζο) αλλά και σε περιοχές της νότιας Κρήτης, τα φαινόμενα θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική καθώς θα επικρατήσουν βροχές και ισχυρές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές

Την Τετάρτη (5/4), το σύστημα θα εξασθενίσει, καθώς απομακρύνεται και θα έχουμε καλυτέρευση του καιρού για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως να απουσιάσουν και οι τοπικές βροχές.

Την Πέμπτη (6/4), έχουμε ένα νέο σύστημα με βροχές και καταιγίδες όπου θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές και του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου.

«Μέχρι τότε θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα απασχολούν τις ορεινότερες περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας σε μεγάλα υψόμετρα (800-1.000 μ.). Οι άνεμοι σήμερα και αύριο θα έχουν μία δυναμική και θα κινηθούν από 7-8 μποφόρ στα πελάγη κυρίως στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Ίσως να φτάσουν και 9 μποφόρ οι νοτιάδες στο ανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και στα εναέρια δρομολόγια», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στους 18 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες δηλαδή θα παρουσιάσει μια πτώση τις μέρες της κακοκαιρίας σε σχέση με τις ήδη επικρατούσες θερμοκρασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ