ΕΛΛΑΔΑ

Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο: Να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές μας

Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο: Να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές μας
Ακάρ και Παναγιωτόπουλος Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Στο σεισμόπληκτο Χατάι της Τουρκίας, έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (4/4) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα για να συναντηθεί με τον Χουλουσί Ακάρ. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αισιοδοξία, ότι οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους μέσα από τον πολιτισμένο διάλογο. 

Αφού πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα συντρίμμια, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στάθηκε στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες:

«Οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ μας. Και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πρόσθεσε: «Τις διαφορές μας, ως δυο πολιτισμένες χώρες, ελπίζουμε πως μπορούμε να τις λύσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου, του συμμαχικού πνεύματος, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο.

Από καρδιάς πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο λαών. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, πιστεύω ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα αποτελέσουν θάλασσες συνεργασίας».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΕΘΑ:

Αθήνα, 4 Απριλίου 2023

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου 2023, επίσκεψη στην Τουρκία, στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του κ. Χουλουσί Ακάρ.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, εν συνεχεία δε, μετέβη, με τον Τούρκο ομόλογό του, με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.
Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους, όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό.
Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός, κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Χουλουσί,

Αρχικά θα ήθελα να επαναλάβω και σήμερα, προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Χουλουσί Ακάρ, την Τουρκική κυβέρνηση και τον Τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί.
Και μια που σήμερα βρέθηκα με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας της γείτονος Τουρκίας και το επιτελείο του, να υπενθυμίσω ότι αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού.

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του Υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές. Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω την δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Κι εδώ θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψή μου, ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και βέβαια, ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα την θερμότητα με την οποία με υποδεχθήκατε, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τον Τουρκικό λαό.

Σας ευχαριστώ».

Πτήση πάνω από τα συντρίμμια

Επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τρίτης (4/4/), καθώς μαζί με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, πέταξαν πάνω από τα συντρίμμια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός επισκέφτηκε το σεισμόπληκτο Χατάι, όπου και προσγειώθηκε λίγο πριν τις 14:00.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός θα επισκεφτεί μαζί με τον Ακάρ το Κέντρο Συντονισμού Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Μηταράκης και Κατακλί μαζί στα συντρίμμια

Την ίδια ώρα, τις περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, επόπτευσε από ελικόπτερο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μαζί με τον Τούρκο Υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Κατακλί.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα φαίνεται το μεγέθος της καταστροφής: ισοπεδωμένες περιοχές, υποχώρηση εδάφους καθώς και τα σημεία που έχει προχωρήσει ο καθαρισμός από τις τουρκικές αρχές.

Στην συνέχεια, ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας σε camp προσφύγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ