ΕΛΛΑΔΑ

Σε τροχιά ανόδου η βενζίνη - Πού θα κινηθούν οι τιμές τις ημέρες του Πάσχα

Σε τροχιά ανόδου η βενζίνη - Πού θα κινηθούν οι τιμές τις ημέρες του Πάσχα
INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Μεγάλη ανησυχία αποτελεί για τους οδηγούς η ραγδαία αύξηση της τιμής της βενζίνης, η οποία πλησιάζει τα δύο ευρώ στο λίτρο της αμόλυβδης, αλλά και το που θα κυμανθούν οι τιμές των καυσίμων την περίοδο του Πάσχα.

Για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μίλησε το πρωί της Τρίτης 5/4 στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε αρχικά πως τα νέα για τη διακύμανση των τιμών στα πετρελαιοειδή, δεν είναι ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές, λόγω της αναστάτωσης που υπάρχει στο χώρο των ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκταση των υγρών καυσίμων, ενώ σχετικά με το υψηλότερο κόστος αγοράς καυσίμων στα νησιά επιβεβαίωσε ότι τόσο οι ταξιδιώτες, όσο και οι κάτοικοι των νησιών, θα πληρώσουν πιο πολλά για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους την περίοδο του Πάσχα.

«Μετά την εκτίναξη που παρουσιάστηκε στο πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμια, λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι καλές. Προς το τέλος της εβδομάδας θα δούμε την τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά στις μεγάλες αστικές πόλεις το 1,92€/λίτρο» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Σε κάποιες περιοχές, στις νησιωτικές κυρίως και στις ορεινές περιοχές της χώρας έχει καταγραφεί άνοδος πάνω από 2 ευρώ. Απλά στις μεγάλες αστικές πόλεις προσπαθούμε κι εμείς οι πρατηριούχοι όσο το δυνατόν να κρατάμε πιο χαμηλά τις τιμές για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές στην έξοδο του Πάσχα», πρόσθεσε σχετικά με τους εξοδούχους για το Πάσχα.

«Τους επόμενους μήνες θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Δεν θα είναι εύκολο να ξαναδούμε τις τιμές να προσεγγίζουν το 1,5 €/λίτρο που είχε πριν από ενάμιση χρόνο, πριν από την έναρξη του πολέμου», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι αναλυτές αναμένουν η τιμή πετρελαίου μπρεντ να ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι και ενδεχομένως να φτάσει τα 130 δολάρια.

«Όλοι οι πρατηριούχοι κάνουν προσπάθεια να κρατάνε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά για να μπορέσουν να αυξήσουν και τον όγκο πωλήσεων» κατέληξε συμπληρώνοντας πως κατά την γνώμη του, ένας από τους λόγους που οι τιμές ανεβαίνουν αμέσως μόλις συμβαίνει κάτι στις διεθνείς αγορές, είναι ότι οι πρατηριούχοι πλέον δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στις αυξήσεις των τιμών.

Πού θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης τις ημέρες των γιορτών

Την εκτίμησή της για το πού θα κυμανθούν οι τιμές των καυσίμων την περίοδο του Πάσχα, εξέφρασε και η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Αναλυτικότερα η κ.Ζάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε αρχικά πως «έχουμε το περίεργο φαινόμενο, τώρα να κατεβαίνει η τιμή του πετρελαίου κίνησης, χωρίς εξήγηση, όπως πριν λίγο καιρό που ανέβαινε η τιμή του πετρελαίου και είχε ξεπεράσει την απλή αμόλυβδη».

«Ο κλάδος των βενζινοπωλών κινείται με τα τιμολόγια. Έχουμε το πλαφόν εδώ και ενάμιση χρόνο, το οποίο θα είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 και δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί ακόμα, που σημαίνει δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις τιμές χωρίς τιμολόγιο, εμείς πάμε βάσει των τιμών του διυλιστηρίου, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές το Πάσχα θα πάμε βήμα βήμα. Αυτή τη στιγμή στην Αττική η τιμή της αμόλυβδης είναι 1,90 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, μπορεί κάποιος να βρει και με 1,85, ή 1,86 ευρώ το λίτρο, μέχρι 1,90 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει πέσει, είναι από 1,57 έως 1,60 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,10 πήρε και τα 15 λεπτά της επιδότησης που δεν υπάρχει πλέον και πήγε στα 1,25 ευρώ το λίτρο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ