ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας για Πλεύρη: «Να προσέχει όταν απευθύνεται σε μένα»

Κούγιας για Πλεύρη: «Να προσέχει όταν απευθύνεται σε μένα»
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη απευθύνεται σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κούγιας στη δίκη της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου.

 

Ο γνωστός ποινικολόγος άφησε υπόνοιες για μεταφορά οργάνων από τον γιατρό της Τζωρτζίνας κ. Ηλιάδη, ενώ ο γιατρός ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που απάντησαν με δηλώσεις τους.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε στις αναφορές του κ. Αλέξη Κούγια μέσω Twitter λέγοντας πως οι μεταμοσχεύσεις «στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας» με τον ποινικολόγο να απαντά πως ο υπουργός Υγείας θα πρέπει «να είναι πολύ προσεκτικός όταν εμμέσως απευθύνεται σε μένα».

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Ο κ. Κούγιας αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Για άλλη μια φορά ο Θάνος Πλεύρης υποκύπτει σε ατόπημα και χωρίς να το καταλαβαίνει, ενώ είναι δικηγόρος, παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης με προεκλογικής σκοπιμότητας δηλώσεις, υπερασπιζόμενος παιδιάτρους που επί τέσσερις μέρες άφησαν ένα απροστάτευτο κοριτσάκι χωρίς παιδοκαρδιολόγο, νοσηλεύοντας το για γαστρεντερίτιδα και πιθανή βρογχοπνευμονία, χορηγώντας του αντιβιοτικά, αντί να αντιμετωπίσουν την περίπτωση του καρδιολογικά, είτε στέλνοντάς το με το ζόρι στη μοναδική (!!) παιδοκαρδιολόγο της δυτικής Ελλάδος για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως κατέθεσαν ενόρκως οι ιατροί του Καραμανδανείου για την κυρία Καρατζά, είτε μεταφέροντας το ανυπεράσπιστο κοριτσάκι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αλλά και έναν περίεργο «εντατικολόγο», ο οποίος, όπως μου διηγήθηκε η εντολέας μου κα Σ.Π., αφού πρώτα απογοήτευσε τους γονείς της άμοιρης Τζωρτζίνας ως προς τις πιθανότητες επιβιώσεώς της, αφενός μεν έσπευσε να ψύξει τον εγκέφαλό της, όπως έκανε και προλίγων ημερών με ένα εξάχρονο αγοράκι, το οποίο τελικώς αποβίωσε και τα όργανά του δόθηκαν για μεταμόσχευση στην Ιταλία, αφετέρου δε προσπάθησε να αφήσει την κυρία Σ.Π. να δωρίσει τα όργανα της τετραπληγικής Τζωρτζίνας για μεταμόσχευση, ενώ το κοριτσάκι ευρίσκετο ακόμα εν ζωή.

Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον κύριο Πλεύρη ως δικηγόρος που επέλεξα αυτό το λειτούργημα αντί της πολιτικής, να είναι πολύ προσεκτικός, όταν εμμέσως απευθύνεται σε εμένα, και να μην καλύπτει ιατρούς, οι οποίοι είναι υπό έρευνα από τη Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση της κυρίας Σ.Π. και να μην τοποθετείται, αφού δεν γνωρίζει την δικογραφία και το τι συμβαίνει στο Δικαστήριο, και το κυριότερο απ’ όλα, αν είναι αλήθεια αυτό που κατέθεσαν οι ιατροί του Καραμανδανείου, ότι μέχρι σήμερα όλα τα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδος τα καλύπτει μια μόνο παιδοκαρδιολόγος, η κυρία Καρατζά, και υπάρχει προς διάθεση μόνο μια συσκευή Holter που σώζει ζωές, προλαβαίνοντας εμφράγματα και ανακοπές, και για τα τρία δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας, όπως ενόρκως κατέθεσαν οι ιατροί του Καραμανδανείου, να φροντίσει άμεσα την πρόσληψη τουλάχιστον 5 παιδοκαρδιολόγων, για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός εκατομμύριου περίπου συνάνθρωπων μας – οικογενειών που τα παιδιά τους έχουν καρδιολογικά προβλήματα – και να προμηθεύσει τουλάχιστον δέκα συσκευές Holter, για να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες των τριών δημόσιων νοσοκομείων της Πάτρας, γιατί όλα τα άλλα, τα οποία δηλώνει σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο, προκαλούν αγανάκτηση και στους Έλληνες πολίτες και στη νομική κοινότητα.

Προσωπικά εμένα που δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο, παρά να κριθεί η εντολέας μου από τη Δικαιοσύνη με όλες τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης».

Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κατά Κούγια: «Επίθεση στον θεσμό δωρεάς οργάνων»

Νωρίτερα, για «επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων» κατηγορεί ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων τον Αλέξη Κούγια για τα όσα είπε στη δίκη της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου προς τον διευθυντή της ΜΕΘ, Ανδρέα Ηλιάδη σχετικά με τη διακίνηση οργάνων προς μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΜ ο κ. Ηλιάδης χαίρει του σεβασμού, τόσο του οργανισμού όσο και του νοσοκομείο στο οποίο είναι διευθυντής ΜΕΘ, αλλά και των οικογενειών που βρήκαν ένα αδιέξοδο μέσα στη λύπη τους.

Τονίζει μάλιστα ότι «δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία».

Τέλος στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ ζητάει από τη Δικαιοσύνη να προστατέψει τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη από τις συγκεκριμένες επιθέσεις για το καλό της ιατρικής κοινότητας και των οικογενειών ασθενών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΜ:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε σήμερα, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, να πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, Δ/ντης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. του Ρίο Πατρών, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως «διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση» σε χώρα του εξωτερικού. Προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων.

Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο. Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.

Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων. Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.

Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίο, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία. Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.

Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ