ΕΛΛΑΔΑ

Πως «κούρευε»τραπεζικούς λογαριασμούς σπείρα 39 ατόμων

Πως «κούρευε»τραπεζικούς λογαριασμούς σπείρα 39 ατόμων
Eurokinissi/Γεωργία Παναγοπούλου (φωτογραφία αρχείου)

Τους έταζαν ότι θα γλιτώσουν «το κούρεμα» των καταθέσεων και τελικά κατέληγαν να κάνουν αφαίμαξη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο λόγος για σπείρα 39 μελών που είχε απλώσει τα δίκτυα της σε όλη την Ελλαδα και εξαπατούσε ακόμη και ιερείς.

«Πρωτοπαλίκαρο» ήταν ένας 39χρονος, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών. Ο τρόφιμος των φυλακών προσποιούμενος κυρίως τον τραπεζικό υπάλληλο, εκπρόσωπο μητροπόλεων ή υπάλληλο εφορίας, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα ανυποψίαστα θύματα.

Με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών τους καταθέσεων, τα έπειθε να καταθέσουν ως αντίτιμο διάφορα χρηματικά ποσά μέσω τηλεφωνικών επιταγών προς άτομα που υποδείκνυε, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προστασία των καταθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μιλούσε ο ίδιος απευθείας με τους υπάλληλους των ταχυδρομείων-πρακτορειών, μέσω των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων του, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα επιτύχει τον σκοπό του.

Στο πλαίσιο των ερευνών, που έκανε το αστυνομικό τμήμα Ελασσόνας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν 36 περιπτώσεις απατών και 17 απόπειρες απάτης, που έγιναν από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016 σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 179.819 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 64.356 ευρώ, κατά την εγκληματική τους δράση σε βάρος 38 ατόμων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου σε Αθήνα, Τρίπολη και Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Λάρισας, Δυτικής Αττικής και Καλαμάτας, καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 30, 24, 33, 24 και 42 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, όλοι τους ελληνικής καταγωγής.

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται στο Διδυμότειχο, την Ξάνθη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Σκόπελο, την Πρέβεζα, τη Βόνιτσα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στα Καλάβρυτα, το Ναυπλίου, την Κορινθία, την Τρίπολη, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, τη Κύθνο και τη Σύμη.

Οι συλληφθέντες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο διεξάγεται από το αστυνομικό τμήμα Ελασσόνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ