ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφονται άδειες οδήγησης και πινακίδες - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Επιστρέφονται άδειες οδήγησης και πινακίδες - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Βεβαίωση παράβασης από την Τροχαία IN TIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από τη Μεγάλη Δευτέρα (10/4) ξεκινά η επιστροφή αδειών οδήγησης, πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που είχαν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η απόφαση αφορά έγγραφα και πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί έως και την Κυριακή 9 Απριλίου και αποκλειστικά για τις παραβάσεις του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση & στάθμευση ) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ. (πινακίδα Ρ40 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.4530/2018.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν:

  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών
  • Οδήγηση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
  • Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία
  • Επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων)

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι, η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ