ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
EUROKINISSI / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Σε δύο μέρες αναμένεται να λάβει τέλος η αγωνία των μαθητών, οι οποίοι πήραν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αφού την Παρασκευή (17/6) πρόκειται να αναρτηθούν οι βαθμολογίες τους στα Λύκεια όλης της χώρας.

Μία μέρα πριν, την Πέμπτη (16/6) θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών, μέσω προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά.

Οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες θα αποσταλούν στα λύκεια της χώρας το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι βαθμοί των υποψηφίων θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ανάρτηση των βαθμολογιών στα λύκεια που βρίσκονται σε νησιωτικές, ορεινές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές της χωρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται πτώση στις βάσεις των Παιδαγωγικών και Οικονομικών σχολών και άνοδος στις βάσεις των Θεωρητικών σχολών.

Πώς να υπολογίσετε ηλεκτρονικά τα μόρια

Οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2016 μπορούν να μπουν στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου και να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τον αριθμό των μορίων τους.

Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος. Μόλις οι υποψήφιοι μπουν στην παραπάνω ιστοσελίδα, επιλέγουν τον τύπο σχολείου, την ομάδα προσανατολισμού και στη συνέχεια εισάγουν τους βαθμούς που πιστεύουν ότι έχουν συγκεντρώσει σε κάθε μάθημα.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Aβεβαιότητα επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία των βάσεων για εισαγωγή στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς το φετινό εισαγωγικό σύστημα αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο status quo.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι βάσεις σε παιδαγωγικές σχολές αλλά και οικονομικά τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων θα σημειώσουν πολύ μεγάλη πτώση.

Οι σχολές που αποτελούν παραδοσιακά τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής. Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει εξαιρετικά θολό το τοπίο όσον αφορά τις σχολές με μεσαία βάση εισαγωγής. Στη Θεωρητική κατεύθυνση πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει άνοδος, ενώ στις θετικές σχολές αναμένεται πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ