ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκάπηλων στο Ηράκλειο - Πάνω από ένα εκατ. ευρώ η αξία των κλοπιμαίων

Εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκάπηλων στο Ηράκλειο - Πάνω από ένα εκατ. ευρώ η αξία των κλοπιμαίων
INTIME

Συνελήφθησαν από τις Αρχές στο Ηράκλειο Κρήτης, μέλη από κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας σε εθνικό επίπεδο, τα οποία έναντι τεράστιων χρηματικών ποσών, πουλούσαν στο εξωτερικό, αρχαιολογικούς θησαυρούς ανεκτίμητης οικονομικής και πολιτισμικής αξίας.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρονται μέχρι στιγμής εννέα άτομα, έξι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί και αναζητούνται άλλα τρία.

Όπως αναφέρει το creta24.gr ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας ειδικός για την αξία των αρχαίων αντικειμένων, ένας συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ένας συνταξιούχος λιμενικός που είχε απασχολήσει πριν περίπου δέκα χρόνια την αστυνομία για άλλα αδικήματα, ένας τεχνίτης ελεύθερος επαγγελματίας, και ένας 69χρονος Ιταλός στον οποίο θα κατέληγαν τα αρχαία αν έκλειναν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι τρεις πρώτοι φέρονται να είναι οι «κεφαλές» του κυκλώματος.

Στη σχηματισθείσα από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης αναφέρονται και τα ονόματα ατόμων που κατείχαν αρχαιολογικούς θησαυρούς ηλικίας περίπου 40 ετών.

Η ΕΛΑΣ αναφέρει πως δρούσαν από το 2020 οι τρεις «βασικοί» του κυκλώματος κατηγορούνται ότι είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση, αναζητώντας κατόχους αρχαίων που θα ήθελαν να τα πουλήσουν σε ενδιαφερόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαίων αντικειμένων ως προς την αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ