ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο Ζακύνθου: Τροποποιείται η απόφαση για απαγόρευση πρόσβασης

Ναυάγιο Ζακύνθου: Τροποποιείται η απόφαση για απαγόρευση πρόσβασης
Το εμβληματικό αξιοθέατο «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο unsplash

Τα ακριβή σημεία του όρμου του Ναυαγίου της Ζακύνθου όπου θα επιτρέπεται να προσεγγίζουν επισκέπτες, ορίζει νέα, τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ΚΥΑ, εκδόθηκε στις 13 Απριλίου μετά από νέα επικαιροποιημένη εισήγηση του ΟΑΣΠ και του Ευθύμιου Λέκκα, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από την πρώτη απόφαση που έβαζε «λουκέτο» στο αξιοθέατο της Ζακύνθου.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η προσέγγιση και η αγκυροβολία σκαφών και το μπάνιο στη περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο άκρα του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση σε αυτό το χώρο θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

Αναλυτικά η ΚΥΑ

“Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 7851/2023

ΦΕΚ 2477/Β/13-4-2023

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 7190/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου» (Β’ 2290).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ –

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

Της παρ. 8 του άρθρου 68 περί μέτρων προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου του ν. 4875/2021 (Α’ 250) «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

Των άρθρων 9, 14, 188, 295 και 296 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ζακύνθου (Β’ 330).

Την με υπ’ αρ. 550/09.03.2023 γνώμη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το με υπ’ αρ. 413/30.03.2023 αίτημα του Υπουργού Τουρισμού προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την υπ’ αρ. 196/03.04.2023 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Την υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290).

Την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης-ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στον όρμο Ναυάγιο Ζακύνθου. Αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Η παρ. 2 της υπ’ αρ. 7190/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2α. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόριο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

β. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, κατόπιν επικαιροποιημένης γνώμης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δύναται να καθορίζονται τα ακριβή όρια ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου.

γ. Η σήμανση της θαλάσσιας περιοχής της περ. β διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Τουρισμού-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290)”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ