ΕΛΛΑΔΑ

Εμμηνόπαυση: Μία ξεχωριστή προσωπική εμπειρία για κάθε γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Μία ξεχωριστή προσωπική εμπειρία για κάθε γυναίκα

Της Αθανασίας Παππά*

Περίπου το 1/3 της ζωής της γυναίκας καταλαμβάνει η φάση της εμμηνόπαυσης. Παρόλο που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της, πόσα τελικά γνωρίζουμε γι’ αυτό και πόσο προετοιμασμένη είναι μια γυναίκα για τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα της την περίοδο αυτή; Για τις περισσότερες η προετοιμασία αφορά σε ό, τι έχουν ακούσει από τη μητέρα τους ή τη γιαγιά τους και πολύ λιγότερα ακόμα -πιθανότατα- γνωρίζει το περιβάλλον τους.

Η εμμηνόπαυση, παρόλο που ενώνει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη φυλή, την οικονομική κατάσταση ή τη μόρφωση τους, αφορά σε μια τελείως προσωπική εμπειρία. Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι απρόβλεπτη και διαφορετική για την κάθε γυναίκα. Καμία δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα νιώσει ή πώς θα την αντιμετωπίσει.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την τελευταία έμμηνο ρύση τους ανάμεσα στην ηλικία των 45-55 ετών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γυναικών που μπορεί να μπουν στην εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα, ανάμεσα στα 30 και 40 έτη ή αργότερα από τα 55 έτη τους. Πριν τα 45 έτη, θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα πρώτα συμπτώματα της προ εμμηνοπαυσιακής φάσης είναι ο ακανόνιστος κύκλος, η αλλαγή στη ροή του αίματος, οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η μειωμένη λίμπιντο, η κολπική ξηρότητα, η κόπωση, ο ανήσυχος ύπνος, το άγχος, οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, η δυσκολία συγκέντρωσης, η ευερεθιστότητα, οι μυϊκοί πόνοι, η αύξηση του βάρους, οι πονοκέφαλοι. Τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα είναι πολλά και μπορεί να είναι πιο ήπια ή πιο έντονα, ενώ κάποιες τυχερές γυναίκες μπορεί να μην βιώσουν τίποτα από όλα αυτά.

Αρκετά από τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, σχετίζονται με τις παθήσεις του θυρεοειδή. Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα. Στον υποθυρεοειδισμό μπορεί μία γυναίκα να έχει δυσανεξία, κόπωση, υπνηλία, ξηροδερμία, αυξημένη ροή κατά την περίοδο, αύξηση του βάρους και κυστίτιδες. Στον υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να υπάρχει έντονη εφίδρωση, διαταραχή στη συχνότητα εμφάνισης της περιόδου, προβλήματα ύπνου, δυσανεξία κλπ.

Καλό θα ήταν οι γυναίκες να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για να είναι σίγουρες σχετικά με το πού οφείλονται τα συμπτώματα αυτά.

Η στάση μας απέναντι στην εμμηνόπαυση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα την αντιμετωπίσει η κάθε γυναίκα. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να παγιώνεται ένα διαφορετικό μοτίβο αντιμετώπισης της εμμηνόπαυσης. Παρόλο που μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα, η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια αλλά μια φυσιολογική φάση που περνούν όλες οι γυναίκες.

*Η κυρία Αθανασία Παππά, είναι Επισκέπτρια Υγείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ