ΕΛΛΑΔΑ

Dentist pass: 40 ευρώ ανά παιδί για οδοντιατρικό έλεγχο - Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Dentist pass: 40 ευρώ ανά παιδί για οδοντιατρικό έλεγχο - Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (dentist pass), που αφορά την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών.

Το Dentist Pass θα προσφέρει δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, με το υπουργείο Υγείας να εκτιμά ότι θα ωφελήσει πάνω από 600.000 - 650.000 παιδιά.

Το ύψος της ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης ανά ωφελούμενο (παιδί) ανέρχεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40 €). Η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο πιστώνεται στον δικαιούχο σε μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass).

Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή τμήμα του πραγματικού κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας του ωφελούμενου ή των ωφελούμενων παιδιού/ων και έως του ανωτέρω ποσού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο, όπου θα γίνονται τέσσερις ενέργειες:

  1. Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού
  2. Φθορίωση δοντιών
  3. Καθαρισμός
  4. Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής

Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα

Για να κατοχυρώσει κάποιος γονέας το Dentist Pass, θα πρέπει να υποβάλει, ψηφιακά, την αίτησή του μέσα από την πλατφόρμα. Να σημειωθεί ότι, για όποιον δεν έχει τη δυνατότητα, αιτήσεις για το Dentist Pass θα γίνονται και μέσω των ΚΕΠ.

Με την ορθή υποβολή της αίτησης και την έγκριση, ο δικαιούχος θα εκδίδει ψηφιακή χρεωστική κάρτα -αρμόδιες θα είναι οι τράπεζες- στην οποία θα είναι ήδη πιστωμένο το ποσό.

Το επόμενο βήμα θα είναι ο προγραμματισμός ραντεβού με τον/την οδοντίατρο, κάτι που θα πρέπει να γίνει σε διάστημα έξι μηνών από την έκδοση του Dentist Pass.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ