ΕΛΛΑΔΑ

Σε ετοιμότητα 30 λεπτών το C-130 για επιχείρηση στο Χαρτούμ

Σε ετοιμότητα 30 λεπτών το C-130 για επιχείρηση στο Χαρτούμ
CNN Greece

Σε άμεση ετοιμότητα για να επιχειρήσει εντός του Σουδάν βρίσκεται το C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένει στην αεροπορική βάση του Ασουάν στη νότια Αίγυπτο.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές μεταφέρουν στο CNN Greece πως πλήρωμα και αεροσκάφος είναι έτοιμα για να αναλάβουν τη δύσκολη επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων, Κυπρίων ή και πολιτών άλλων κρατών από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ουαντί Σεϊντνά του Χαρτούμ.

Σε 30 λεπτά στον αέρα

Το σχέδιο για την επιχείρηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στη διάθεση της κυβέρνησης, ωστόσο, για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να πληρούνται ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική είναι ο εντοπισμός και η μεταφορά των Ελλήνων στην αεροπορική βάση, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταρρεύσει σε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας ενώ για την αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τους αμάχους στο αεροδρόμιο απαιτούνται θωρακισμένα οχήματα και στρατιωτική συνοδεία, καθώς οι δρόμοι του Χαρτούμ έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη γαλλική και τη γερμανικοί πλευρά, δυνάμεις των οποίων ελέγχουν το αεροδρόμιο Ουαντί Σεϊντνά, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στάθμευσης του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως ό,τι εγγυήσεις έχουν δοθεί στις χώρες που ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, έχουν εξασφαλιστεί και για το ελληνικό C-130, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σύνθετη και επικίνδυνη επιχείρηση.

Αν τελικά δοθεί το πράσινο «φως» από την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσα σε τριάντα λεπτά «όσο χρειάζεται να ζεσταθούν οι μηχανές του C-130» όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, το αεροπλάνο θα βρίσκεται στον αέρα με προορισμό την αεροπορική βάση βόρεια του Χαρτούμ. Από τη στιγμή που θα προσγειωθεί εκεί, οι δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων που μεταφέρει θα ασφαλίσουν το σημείο εισόδου και θα επιβιβάσουν ταχύτατα τους αμάχους ώστε να αναχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν για την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται το «αρχηγείο» της ελληνικής αποστολής.

Στο Ασουάν επέστρεψε χθες το βράδυ και το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-27J Spartan αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε θα παρέμενε στην Τανάγρα μετά την άφιξη του στην 114 Πτέρυγα Μάχης το απόγευμα της Τετάρτης.

Διπλωματικός πυρετός

Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε, για μία ακόμη φορά, πως η Αθήνα τάσσεται υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών στο Σουδάν, από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών έχει ήδη απομακρυνθεί με ασφάλεια από το Χαρτούμ ενώ συνεχίζει τις επαφές με τους ομολόγους του ώστε να εξασφαλιστεί η εκκένωση των Ευρωπαίων πολιτών μέσω ασφαλών διόδων.

Το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών θα υποδεχτεί τον Μαλτέζο ομόλογό του, Ίαν Μποργκ που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπίες, με τις εξελίξεις στο Σουδάν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ