ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς «ξετυλίχθηκε» το κουβάρι της υπόθεσης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς «ξετυλίχθηκε» το κουβάρι της υπόθεσης
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Το χρονικό της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ παρουσίασαν το πρωί στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία που έχουν ήδη γίνει γνωστά από χθες, Παρασκευή, ότι δηλαδή οι δύο συλληφθέντες έχουν συγγενική μεταξύ τους σχέση και είναι Έλληνες ηλικίας 40 και 48 ετών.

Ωστόσο, πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι η αστυνομία γνωρίζει ολόκληρο τον επιχειρησιακό βραχίονα της δολοφονίας του δημοσιογράφου, που φέρεται να αποτελείται από έξι άτομα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για άλλα τρία άτομα.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος Έλληνα την 6η Δεκεμβρίου του 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης.

Ο ίδιος είπε πως η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ετέθη σε απόλυτη προτεραιότητα, με συνεχή στήριξη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον αρχηγό της αστυνομίας.

«Σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, μας συνέδραμαν ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, οι οποίοι κατάφεραν να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς και το Τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα» είπε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Αποτέλεσμα της μεθοδικής και άρτιας έρευνας ήταν να καταδειχθούν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.


Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών, οι οποίοι αμφότεροι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν».

Πώς κινήθηκαν οι δράστες

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι από την ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε διαπιστώθηκε ότι οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από το σημείο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ και ένα βαν.

Κωνσταντία Δημογλίδου - Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής ΑστυνομίαςΙΝ ΤΙΜΕ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο, την προηγούμενη μέρα της διάπραξης της ανθρωποκτονίας» είπε επίσης η ίδια.

Η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε, παράλληλα, πως ακολούθησε περαιτέρω συλλογή στοιχείων αναφορικά με το φορτηγό τύπου «βαν» προκειμένου διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και εξακριβωθεί ο λόγος κίνησης στην περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ότι το εν λόγω όχημα ανήκει σε εταιρεία, για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνος ήταν ο 48χρονος, ενώ από τον επακόλουθο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, και συμπλήρωσε πως αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι:

  • Είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής, ενώ επιπλέον,
  • Ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Στα Δικαστήρια οι συλληφθέντες

Οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στα Δικαστήρια, με ισχυρή αστυνομικοί συνοδεία.

Τα δύο αδέλφια θα βρεθούν ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή και θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο της δικογραφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ