ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2016: Σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Πανελλαδικές 2016: Σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
EUROKINISSI /ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Αγωνία τέλος! Σήμερα, στα Λύκεια όλης της χώρας, θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

 

Οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες θα αποσταλούν στα λύκεια της χώρας το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι βαθμοί των υποψηφίων θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ανάρτηση των βαθμολογιών στα λύκεια που βρίσκονται σε νησιωτικές, ορεινές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές της χωρας.

Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία

Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία όπως τονίστηκε “ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας”.

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

“Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

Για απόλυτη επιτυχία στις εξετάσεις, οι οποίες ήταν “από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών”, αλλά και για “στοχοποίηση και πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας”, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς”.

Περισσότερες πληροφορίες για τα στατιστικά στοιχεία εδώ:

Πώς να υπολογίσετε ηλεκτρονικά τα μόρια

Οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2016 μπορούν να μπουν στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου και να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τον αριθμό των μορίων τους.

Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος. Μόλις οι υποψήφιοι μπουν στην παραπάνω ιστοσελίδα, επιλέγουν τον τύπο σχολείου, την ομάδα προσανατολισμού και στη συνέχεια εισάγουν τους βαθμούς που πιστεύουν ότι έχουν συγκεντρώσει σε κάθε μάθημα.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Aβεβαιότητα επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία των βάσεων για εισαγωγή στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς το φετινό εισαγωγικό σύστημα αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο status quo.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι βάσεις σε παιδαγωγικές σχολές αλλά και οικονομικά τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων θα σημειώσουν πολύ μεγάλη πτώση.

panelladikes

Οι σχολές που αποτελούν παραδοσιακά τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής. Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει εξαιρετικά θολό το τοπίο όσον αφορά τις σχολές με μεσαία βάση εισαγωγής. Στη Θεωρητική κατεύθυνση πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει άνοδος, ενώ στις θετικές σχολές αναμένεται πτώση.

Η υποβολή των μηχανογραφικών

Από χθες Τετάρτη 15 Ιουνίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική υποβολή των Μηχανογραφικών για το 2016.

Οι υποψήφιοι, αφού απευθυνθούν αρχικά στο Λύκειό τους, θα πρέπει να φροντίσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.

Οι υποψήφιοι μπορούν σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση), ενώ μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΕΠΑΛ και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (οριστικοποίηση) έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.
Μετά την οριστικοποίηση το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και έκτοτε δεν είναι δυνατή καμία τροποποίηση χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Συνίσταται στον υποψήφιο να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

Γενικές πληροφορίες για το Μηχανογραφικό

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.
- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.
Γ. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
Δ. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 15-6-2016 μέχρι και την Τετάρτη 29-6-2016.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των μαθητών που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ