ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στέλνει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στέλνει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ
Photo by Jemal Countess/Getty Images/Ideal Images

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στέλνει η σπουδαία ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

«Ένας άνθρωπος χάνει την οικογένειά του και το σπίτι του. Ένα παιδί στη θάλασσα προσπαθεί να αναπνεύσει. Μια μητέρα περπατάει χιλιάδες χιλιόμετρα με το μωρό της στην αγκαλιά. Δεν είναι ζήτημα χρώματος, γλώσσας, φυλής ή θρησκείας το να τους βοηθήσουμε. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Σας παρακαλώ συνεχίστε να προσφέρετε την πολύτιμη βοήθειά σας στους ανθρώπους που το έχoυν ανάγκη», αναφέρει η πολυβραβευμένη ηθοποιός σε τηλεοπτικό σποτ αφιερωμένο στους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα". Το σποτ είναι πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ανθρωπιστική οργάνωση.

2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επίσκεψη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ στην Ελλάδα

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές τους προηγούμενους μήνες και είχε την ευκαιρία να συναντήσει πρόσφυγες και να δει από κοντά τις δράσεις των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα".

Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής της προσπάθησε να ακούσει όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορίες προσφύγων. Η κ. Ρεντγκρέιβ συγκινήθηκε ακούγοντας την ιστορία μίας εγκύου από το Αφγανιστάν για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της ως την Ελλάδα. Η γυναίκα νοσηλεύεται στην κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψής της στην Ελλάδα, η ηθοποιός και ακτιβίστρια εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Ευρώπη που «ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές».

«Όταν βλέπω τα μωρά και τις γυναίκες και τους άνδρες που προσπαθούν να τα προστατεύσουν, σκέφτομαι μακάρι να μπορούσα να σας προστατέψω, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω τα σύνορα. Όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και αναρωτιέμαι γιατί επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους.

Έχω περάσει πολύ χρόνο στη ζωή μου με τους πρόσφυγες. Όμως ποτέ δεν ονειρεύτηκα όταν ήμουν νέα ότι θα βλέπω ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πολεμικές δυνάμεις ή κυβερνήσεις που ρίχνουν βόμβες, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν» περιέγραφε τότε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ