ΕΛΛΑΔΑ

Θεματικός τουρισμός: Οι άξονες που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Θεματικός τουρισμός: Οι άξονες που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού τουρισμού είναι το «ελληνικό καλοκαίρι».

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα ελληνικά νησιά γεμίζουν τουρίστες, τα αεροδρόμια δεν σταματούν να υποδέχονται γεμάτες πτήσεις και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές τον χειμώνα, αποκτούν ξανά ζωή.

Καθώς το ζητούμενο όμως σήμερα, τόσο εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας όσο και εκ των παραγόντων του τουρισμού είναι η επέκταση της σεζόν και κατά το δυνατόν ο 365 τουρισμός, ο τουρισμός όλο τον χρόνο, η επέκταση και προς τον θεματικό τουρισμό κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Ως θεματικό τουρισμό, ορίζουμε ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού, που προσφέρει στον ταξιδιώτη όχι απλώς μια εμπειρία αλλά αυτή που θέλει να ζήσει περισσότερο απ’ όλες, μιας και οι προτιμήσεις και οι επιθυμίες κάθε ταξιδιώτη διαφέρουν σημαντικά. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν εν πολλοίς οι προϋποθέσεις επέκτασης του θεματικού τουρισμού και μάλιστα σε διάφορους τομείς.

Αγροτουρισμός

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον «κόσμο» του τουρισμού, ειδικά σε μία εποχή όπου οι ταξιδιώτες θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να ξεφύγουν από τα αστικά κέντρα και να περάσουν μερικές ημέρες ακόμη και σε ένα αγρόκτημα. Άλλωστε, η well being φιλοσοφία, με τη ροπή των ανθρώπων προς φρέσκα προϊόντα της γης, σε μια ατμόσφαιρα μακριά από τους ρύπους των πόλεων και έναν πιο healthy τρόπο ζωής, είναι η καλύτερη αφορμή για να στραφούν οι τουρίστες στον αγροτουρισμό.

Θρησκευτικός τουρισμός

Η έντονη ελληνική θρησκευτική παράδοση έχει δημιουργήσει «θησαυρούς» διάσπαρτους σε όλη την επικράτεια: Κάθε χωριό έχει την εκκλησία και το μοναστήρι του, το θρησκευτικό του πανηγύρι και πολλά από αυτά αποτελούν μνημεία και αξιοθέατα που δεν προσελκύουν επισκέπτες ανεξαρτήτως θρησκευτικής συνείδησης. Πράγματι, στη χώρα μας ευδοκιμεί εν μέρει ο θρησκευτικός τουρισμός, με πάρα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Όπως σε δημοφιλή μέρη για τους επισκέπτες αυτού του κινήτρου, όπως η Πάτμος με το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τα μοναδικά Μετέωρα, υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να διευκολύνονται οι ταξιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας.

Γαστρονομικός τουρισμός

Η τάση της γαστρονομίας που προστάζει επιστροφή στην παράδοση, καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, χάρη στα πιάτα αλλά και τις εκλεκτές γεύσεις της χώρας μας. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της γεύσεις, που αναδεικνύονται τόσο στις καθημερινές γευστικές συνήθειες όσο και σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, που τελευταία ανθούν, καθώς το fine dinning αναγνωρίζει την αξία της ελληνικής γαστριμαργικής παράδοσης. Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός δικτύου, το οποίο θα ένωνε -γαστρονομικά- πολλές και διαφορετικές περιοχές θα ήταν μία «έξυπνη» κίνηση, που θα μπορούσε να προσελκύσει ένα εξειδικευμένο, αλλά ευρύ τουριστικό κοινό.

Οινοτουρισμός

Το κρασί στην Ελλάδα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Συνυφασμένο με την ιστορία μας από την αρχαιότητα ακόμα, συμβαδίζει με τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου, με αποτέλεσμα το μόνο που να μην το χαρακτηρίζει να είναι η ομοιομορφία. Αυτή είναι φυσικά και η γοητεία της εμπειρίας του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, καθώς άλλα είναι τα κρασιά που βρίσκουμε στη Σαντορίνη, άλλα στην Κεφαλονιά, άλλα στη Νεμέα κι άλλα στη Δράμα, άλλα στο Ηράκλειο κι άλλα στη Φλώρινα, άλλα στη Μαντίνεια κι άλλα στην Πιερία.

Άλλες μορφές θεματικού τουρισμού είναι επίσης ο αθλητικός τουρισμός, όπου οι επισκέπτες παρακινούνται από τη συμμετοχή τους σε κάποιο αθλητικό γεγονός, αλλά και ο ιαματικός τουρισμός, που επίσης έχει δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας. Όπως είναι σαφές, οι επισκέπτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν με βάση ένα από τα παραπάνω ενδιαφέροντά τους, δεν έχουν στον νου τους μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα. Μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας οποιαδήποτε περίοδο του έτους, απολαμβάνοντας κάθε φορά στο έπακρο την εμπειρία που αναζητούν.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ