ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση στους καρκίνους του πεπτικού ακόμα και στους κάτω των 50

Αύξηση στους καρκίνους του πεπτικού ακόμα και στους κάτω των 50
UNSPLASH

Καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Έτσι, θα λέγαμε ότι είναι απαραίτητη η επένδυση της Πολιτείας στη δημιουργία κουλτούρας υγιεινού τρόπου διαβίωσης από την παιδική ηλικία και τα σχολεία.

Εξάλλου, σημαντικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στη θεραπευτική αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης. Αυτό προκύπτει και από τα μηνύματα από τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι αισιόδοξα.

Ακόμη, κομβικός είναι ο ρόλος των Ογκολογικών Συμβουλίων και των εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, ενώ υψηλής σημασίας είναι η εστίαση στην ανάπτυξη υποστηρικτικής πολιτικής για την εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των ασθενών με καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Τα παραπάνω, ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τίτλο «Γνωρίζουμε τους καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο The Golden Age. Διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας μίλησαν στην ημερίδα σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, αλλά και με ζητήματα ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τα video των ομιλιών και των συζητήσεων της Ημερίδας «Γνωρίζουμε τους Καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος» είναι διαθέσιμα εδώ.

Οι νέες διαγνώσεις καρκίνων του πεπτικού συστήματος αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών.

Μιλώντας για την πρόληψη των καρκίνων αυτών στην ημερίδα της ΕΛΛΟΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας κος Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κος Θεόδωρος Εμμανουήλ, και η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κα Ανδρονίκη Νάσκα τόνισαν ότι η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και η ταυτόχρονη τακτική συμμετοχή σε προγράμματα ­προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν ουσιαστική σύσταση και επιλογή για τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Οι Καθηγητές Ογκολογίας κος Μιχάλης Καραμούζης και κος Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, η Αν. Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας κα Μαρία Τόλια και ο Παθολογοανατόμος κος Ελευθέριος Ελευθεριάδης έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, έχουν διαμορφώσει μία περισσότερο αισιόδοξη θεώρηση για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ιδίως για τους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ