ΕΛΛΑΔΑ

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Αίροντας το εμπόδιο του χρόνου

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Αίροντας το εμπόδιο του χρόνου

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι η απάντηση της επιστήμης στις κοινωνικές, αλλά και ιατρικές προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού της βίου.

Μοιάζει να έρχεται από ένα μακρινό μέλλον, όμως η κατάψυξη ή αλλιώς κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει κάνει δυναμική την είσοδό της στη ζωή των γυναικών στο παρόν, δίνοντας παράταση στη γονιμότητά τους και εκτονώνοντας την ασφυκτική πίεση του χρόνου που συχνά αισθάνονται.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ένα επιτυχημένο μέσο ενός ιδιότυπου οικογενειακού προγραμματισμού που, αν και έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του στη δεκαετία του ΄80, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν τρεις δεκαετίες, για να αναδείξει την πλήρη δυναμική του.

Τι είναι όμως η κρυοσυντήρηση ωαρίων; Πρόκειται για τη διαδικασία ψύξης ωαρίων και αποθήκευσης τους σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε υγρό άζωτο, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητά τους για μελλοντική χρήση. Μάλιστα, η επιτυχία της κρυοσυντήρησης ωαρίων έχει βελτιωθεί σημαντικά με την καθιέρωση της υπερταχείας υαλοποίησης (vitrification), η εφαρμογή της οποίας έχει εξασφαλίσει ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων που φτάνουν το 95%. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί το ίδιο πρωτόκολλο με αυτό της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό που διαφοροποιεί τις δύο διαδικασίες είναι πως στην κρυοσυντήρηση μετά την ωοληψία τα ωάρια δεν γονιμοποιούνται άμεσα, αλλά καταψύχονται για μελλοντική χρήση.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Οι ενδεδειγμένες περιστάσεις και ο ιδανικός χρόνος

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι ουσιαστικά η απάντηση της επιστήμης στις κοινωνικές, αλλά και ιατρικές προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού της βίου και οι οποίες μπορεί να την αναγκάσουν να αφήσει για αργότερα την απόφαση της τεκνοποίησης. Με την κρυοσυντήρηση η γυναίκα μπορεί να καθυστερήσει τη μητρότητα, παγώνοντας τον βιολογικό χρόνο σε μία στιγμή, τότε που το γενετικό της υλικό είναι στην καλύτερη κατάσταση τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας ωαρίων

Μια γυναίκα που θέλει να επενδύσει στην επαγγελματική της πορεία που δεν έχει σύντροφο την τρέχουσα περίοδο, θα ήθελε όμως μελλοντικά να είναι σε θέση να αποκτήσει ένα παιδί, μια γυναίκα που βρίσκεται στο κατώφλι κάποιας θεραπείας που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της, όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, ή με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης που θέλει να προλάβει τον χρόνο, όλες αυτές οι γυναίκες μπορούν πλέον να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η ιδανική ηλικιακή περίοδος για την κατάψυξη ωαρίων είναι αυτή των 20 με 36 ετών, αφού κατά τη διάρκειά της τα περισσότερα από τα ωάρια που λαμβάνονται είναι χρωμοσωμικά φυσιολογικά. Αυτό δεν σημαίνει πως μια γυναίκα δεν μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως τα 36 με 37 έτη είναι ένα σημείο καμπής για τη γονιμότητα της γυναίκας, με τη φθίνουσα πορεία να επιταχύνεται στη συνέχεια χρόνο με τον χρόνο. Μετά δε τα 40 οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και το ενδεχόμενο χρωμοσομικών ανωμαλιών αυξάνεται. Όσο νεότερη είναι η γυναίκα όταν καταψύξει τα ωάριά της, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα τους και άρα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη, όταν αποψυχθούν.

Βάσει μελετών μάλιστα ο ιδανικός αριθμός ωαρίων προς κατάψυξη είναι 10-15, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ηλικία της γυναίκας, αφού σε νεαρές γυναίκες χρειάζεται μικρότερος αριθμός ωαρίων.

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί τα εξής στάδια:

Αρχικά γίνεται μια εκτίμηση της δυναμικής των ωοθηκών, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί το εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης. Στη συνέχεια διεγείρονται οι ωοθήκες με τη χρήση ενέσιμης ορμονικής θεραπείας για την παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων. Στο πρωτόκολλο ανταγωνιστή, η διέγερση αρχίζει τη 2η ή την 3η μέρα του κύκλου.

Αυτό το στάδιο θα απαιτήσει περί τις 8 με 12 ημέρες και περιλαμβάνει παρακολούθηση μέσω διακολπικών υπερηχογραφημάτων.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η ωοληψία που διενεργείται διακολπικά, υπό ελαφρά καταστολή, όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν στο απαιτούμενο μέγεθος. Η ωοληψία διενεργείται λίγο πριν την ωοθυλακιορρηξία και συγκεκριμένα τη 12η με 14η ημέρα του κύκλου.

Την ίδια μέρα με την ωοληψία γίνεται η κρυοσυντήρηση των ώριμων ωαρίων με την τεχνική της υαλοποίησης. Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια αποθηκεύονται στο υγρό άζωτο, στους -196°C, αναμένοντας την ώρα που θα χρησιμοποιηθούν από τη γυναίκα.

Τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να αξιοποιηθούν πολλά χρόνια μετά την κρυοσυντήρησή τους, χωρίς η ποιότητά τους να επηρεαστεί στο παραμικρό. Όταν η γυναίκα λάβει την απόφαση, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται με μικρογονιμοποίηση με τα σπερματοζωάρια του συντρόφου της ή ενός δότη. Τα γονιμοποιημένα ωάρια δημιουργούν έμβρυα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμβρυομεταφορά.

Οι γυναίκες μπορούν πλέον να διατηρήσουν τα ωάρια τους κατεψυγμένα χωρίς ορισμένη διάρκεια, όσο εκείνες επιθυμούν, με τη μοναδική υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσουν έως το 54ο έτος της ηλικίας τους.

Το κόστος κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι ανάλογο αυτού της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Υπάρχει όμως και μια επιπλέον χρέωση για τα ενέσιμα φάρμακα που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ –εκτός αν πρόκειται για ογκολογικό ασθενή- αλλά και μια ετήσια συνδρομή κρυοσυντήρησης.

Στη Newlife IVF Greece θέτουμε τις πλέον προηγμένες μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως είναι εν προκειμένω η κρυοσυντήρηση ωαρίων, στην υπηρεσία του θαύματος της ζωής, με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται να βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας.

INFO!

Newlife IVF Greece

Εθν. Αντιστάσεως 171, Καλαμαριά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 457770, 2310 457780, 2313 252028