ΕΛΛΑΔΑ

Μαύρος (MRB) στο CNN Greece: Οι λόγοι ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και η ευκαιρία Ανδρουλάκη

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την «μοναδική ευκαιρία» που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης το επόμενο διάστημα αλλά και την σχεδόν σίγουρη αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, μίλησε στο CNN Greece ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι αποδείχθηκε ότι είναι πιο συστημικό κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ «μοίρασε» ψηφοφόρους στα περισσότερα κόμματα. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, έδωσε το 13% του ποσοστού του στη Νέα Δημοκρατία, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτοί ήταν παλιοί ψηφοφόροι της που επέστρεψαν στη βάση τους.

«Το πιο στρατηγικό insight το οποίο αποκομίζουμε από τις εκλογές και θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί, είναι γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα», τόνισε ο κ. Μαύρος και πρόσθεσε πως «δεν είναι κομματικό, είναι κοινωνικοπολιτικό αυτό που πρέπει να γίνει σαν ανάλυση».

«Τελικά απεδείχθη από τα νούμερα, ξέραμε και από πριν μάλλον, ότι η Ελλάδα περνάει μια αρκετά έντονη αντισυστημική φάση. Και το αντισυστημική απεδείχθη ότι δεν ήταν το να κατεβαίνω μόνο στους δρόμους ή να είμαι με ακραίες απόψεις ή ό,τι άλλο, αλλά εμπεριείχε μέσα του και το να λειτουργήσω διαφορετικά και ανέλπιστα σε σχέση με το ποιο στίγμα έδινα επί χρόνια. Και τώρα μιλάω για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ήταν πολύ πιο κοντά στον παλμό των Ελλήνων σε σχέση με τις ανάγκες που είχαν σε σχέση με την εποχή», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB και συνέχισε:

«Και απεδείχθη ότι το πιο συστημικό κόμμα, ως προς τη συμπεριφορά του έμεινε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσει ψηφοφόρους γύρω γύρω στα περισσότερα κόμματα. Σκεφτείτε ότι έδωσε γύρω στο 13% του ποσοστού του στη Νέα Δημοκρατία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ήταν ένα τεράστιο νούμερο, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το 13% ήταν παλιοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και άρα τώρα επέστρεψαν πίσω στη βάση τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ψηφοφόρους και σε όλα τα αριστερότερα κόμματα. Για να μην σας πω ότι έδωσε έστω και κάποια μικρά ποσοστά ακόμα και σε κόμματα όπως του κυρίου Βελόπουλου».

«Μεγάλη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Μαύρος έκανε λόγο για μεγάλη την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως «τέτοιο double score δεν έχουμε ξαναδεί εύκολα σε εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και φαίνεται ότι χάνει κατά κράτος παντού. Και σε όλα τα δημογραφικά κοινά, χάνει επίσης σε περιφερειακά ευρήματα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι του έμεινε μόνο ένα κάστρο που είναι η Ροδόπη».

Στάθηκε μάλιστα, ιδιαίτερα στη Ροδόπη, την μοναδική περιφέρεια στην οποία επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία είπε: «Και εκεί επικοινωνιακά μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί και να πει μα εκεί υπάρχει ειδική ομάδα ψηφοφόρων που άρα αυτό εξηγεί γιατί το κράτησε. Και μπορεί και να το χρησιμοποιήσει κανείς εναντίον του ακόμα και το ότι κράτησε τη Ροδόπη. Αυτό θα πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη του κυρίως συμπεριφορικά, διότι, παρόλο που ως αριστερό κόμμα θα έπρεπε να είναι πολύ κοντά στο inclusivity ή στο inclusion όπως λένε, τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε πιο σωστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε άγαρμπα κατά την άποψή μου και έφτασε σαν να το κάνει θυμωμένα αυτό το πράγμα.

»Υπήρχε μια σιγουριά αν θέλετε από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας που παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ δεν τα πήγε καλά, φαίνεται ότι αυτό, επειδή είχε όλο το ορθολογικό κομμάτι με το μέρος του όσον αφορά τα κριτήρια των Ελλήνων, δεν του προξένησε τόσο μεγάλη ζημιά».

«Μοναδική ευκαιρία του Ανδρουλάκη να πρωταγωνιστήσει»

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Μαύρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη, για τον οποίο λέει ότι «έχει μοναδική ευκαιρία να είναι αυτός ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική περίοδο για τις επόμενες εκλογές».

«Βεβαίως, αυτός που είχε φανεί ότι ήταν κερδισμένος και στο ντιμπέιτ και κέρδισε και εν τέλει, σε σχέση με τις προσδοκίες και σε σχέση με τους στόχους, ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει μοναδική ευκαιρία να είναι αυτός ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική περίοδο για τις επόμενες εκλογές. Και εκεί τα πράγματα βάζουν έναν επιπλέον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο κόσμος θέλει να εναποθέσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του συνεχώς σε κάτι πιο φρέσκο και κυρίως να μην έχει κριθεί, κοινώς να μην έχει διοικήσει, έτσι ώστε να αισθάνεται τη σιγουριά, αν θέλετε να έχει το ψυχολογικό άλλοθι ότι ήθελα να το δοκιμάσω και το δοκίμασα».

Επεσήμανε, μάλιστα, πως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναζητούν μια ευκαιρία να «ξαναδώσουν πνοή» στο ΠΑΣΟΚ, ένα brand name το οποίο – όπως λέει- φαίνεται ότι είναι άτρωτο:

«Και μην ξεχνάτε ότι το brand name που έχει φτιάξει για το ΠΑΣΟΚ ο Αντρέας Παπανδρέου φαίνεται ότι είναι άτρωτο, δηλαδή είναι πάρα πολύ ισχυρό. Και όλοι θέλανε, και μάλιστα το έχουμε μετρήσει και σε έρευνες, όταν τους ρωτούσαμε για ποιο κόμμα θα στεναχωριόσασταν αν έκλεινε αύριο το πρωί, αν έβαζε λουκέτο, ήταν πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει ότι αναζητούν απλά μια ευκαιρία να του ξαναδώσουν πνοή. Και νομίζω ότι έτσι όπως έκατσε το πράγμα, το ντιμπέιτ του κ. Ανδρουλάκη και οι επιδόσεις στο ντιμπέιτ, γιατί πολλοί λένε ότι δεν μετράνε αυτά, μετράνε, γιατί και η σημειολογία και ορισμένα προσωπικά του χαρακτηριστικά, το accent που έχει το έντονα κρητικό παραδείγματος χάρη, στο ντιμπέιτ δεν το θυμάται κανείς. Το έχουμε κάνει έρευνα, δεν πρόσεξε κανένας ότι υπήρχε το accent γιατί η συνολικότερή του στάση και η συνολικότερη τοποθέτησή του και η συμπεριφορά του το καπάκωσε αυτό το πράγμα. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που ήρθαν, τώρα είναι σαν να του λέει κάποιος κοίταξε να δεις σου δίνω αυτό το όπλο, σου δίνω και σφαίρες κοίτα να δεις πως θα τα εκμεταλλευτείς».

«Η ΝΔ θα πιάσει το ποσοστό αυτοδυναμίας»

Τέλος, ερωτηθείς για το τι περιμένει να γίνει στις δεύτερες κάλπες, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB «βλέπει» τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη:

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε εκπλήξεις όσον αφορά το πρώτο κόμμα, το οποίο όσο και να χάσει κάποια πράγματα θα πιάσει το ποσοστό της αυτοδυναμίας. Μην ξεχνάτε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτών των εκλογών και έχουμε πεντακομματική Βουλή, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η αυτοδυναμία θα είναι ακόμα πιο εύκολη. Αν είναι παραπάνω τα κόμματα, εάν στατιστικά μπουν και τα κόμματα τα οποία έμεινα εκτός, που είναι τρία κόμματα με περίπου 3% το καθένα, 9% και μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, τότε θα απαιτείται πάλι για τη Νέα Δημοκρατία περίπου το 40% για να πάρει τις 151 έδρες. Διαφορετικά, με πέντε κόμματα μέσα στη Βουλή και 16% κομμάτων περίπου να είναι εκτός, θα είναι πολύ εύκολο να πάρει την αυτοδυναμία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης